Безпрецедентната серия от загуби на женския баскетболен „Дунав 2016“ в първенството на „А“ група неминуемо повдига въпроса: нима нивото на тима, който влезе в елита по служебен път, е толкова ниско! Ако се съди по някои поражения с огромна разлика в точките, положението не изглежда никак розово, най-малко от гледна точка на ударите по самочувствието на момичетата. Постепенно се наложи и клишето „младият русенски тим“, който „търпи развитие“, като някакво извинение и оправдание за болезнените загуби. 
Не сме сигурни дали загубите учат. Отговор на този въпрос могат да дадат хора с баскетболни компетенции. Знаем само, че тези момичета се нуждаят от голяма, основно морална подкрепа.
Далеч сме от мисълта и да виним треньорката Магдалена Атанасова-Миланова, защото тя доказа с чудесната си работа и спечелени национални медали с девическите формации, че е наясно с тази игра. Явно на този етап не може да направи нещо повече, освен да прояви търпение.
Тези дни стана ясно, че 37-годишната Виктория Мирчева ще подсили „Берое“. На практика тя си е русенка. Като хора, пак без претенции за баскетболни компетенции, ни се ще да попитаме обаче дали една опитна състезателка като нея не можеше да бъде призована в помощ на „Дунав 2016“. С нея отборът със сигурност щеше да изглежда по-добре, но пък вероятно Мирчева щеше да претендира и за някаква прилична заплата.
В момента поне две от възпитаничките на русенската школа играят за други отбори - националката Раня Абурая е в „Рилски спортист“, а Ина Димова - в „Локомотив“ /Сф/. Въпросът как така клубът ги е изпуснал, ще го запишем като риторичен.
Та покрай разсъжденията за силата и слабостта на младостта погледнахме все пак за сравнение към другите отбори. Тимът на „Локомотив“ /София/ например е почти на същата средна възраст, но вече се вреди в първата четворка.
Странно първенство - първи Топ 4 с „Берое“, „Монтана“, „Рилски спортист“ и „Локо“, както и с втори квартет на обикновено само губещите. Разликата е от небето до земята, пък и вчера стана ясно, че отборът на „Монтана“ се подсилил с американка! Ето още един фактор - финансите.
А дали наистина загубите са учебници до по-добро време, в което ще дойдат и победите? 
Ще почакаме, ще видим.
Ето всъщност на какво разчита младият „Дунав 2016“: Красимира Милкова /родена на 24 ноември 2003 година/, Даная Димитрова /6 април 2007/, Кристиана Маркова /13 декември 2003/, Евелин Бляхова /3 май 2006/, Зорница Герасимова /6 март 2005/, Мелиса Енчева /14 януари 2004/, Светлозара Георгиева /26 юли 2009/, Катрин Коева /11 ноември 2009/, Александра Антонова /24 март 2007/, Анета Димитрова /4 октомври 2008/.