Приемната сграда на Аерогара Русе вече има статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от най-ново време, с категория „национално значение“. Заповедта за предоставяне на статута е подписана от зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев на 8 април. В нея са издадени предписания за извършване на консервация, реставрация, адаптация, експониране и социализация на обекта и опазване на оригиналния му вид и функции.
Новият статут на пътническия терминал ще направи много по-сложно преустройването на сградата спрямо съвременните изисквания към пътническите терминали. По тази причина Община Русе е изпратила три възражения срещу стартиралата процедура. Неин представител е присъствал на заседанията на експертния съвет на 28-29 декември 2023 г. и 4 януари 2024 г. и в крайна сметка е постигнато компромисно решение - ново строителство в района на терминала се допуска, но след съгласуване на проектите с Министерство на културата.
Със заповедта се изисква възстановяване на първоначалния вид на всички обществено достъпни зони по съхранената архивна документация, като се използват материали и детайли идентични на оригиналните. Трябва да бъде възстановен надписът с триизмерни букви върху покрива на сградата, а скултурата „Полет“ да бъде реставрирана. 
Вписани са и предписания за благоустрояване на целия район около терминала с всички елементи като алеи и плочници, тротоари, рампи, пейки, огради, осветителни тела и т.н. Изисква се запазване на дърветата и пълзяща растителност в охранителната зона. 
В съображенията за издаване на акта е записано, че приемната сграда на аерогара Русе е една от малкото изцяло съхранени представители на функционалния тип от периода на зрелия модернизъм в България през втората половина на ХХ век. Екстериорът, интериорът и декоративните елементи на сградата са с висока художествена и естетическа стойност. Те са свидетелство за авангардните творчески виждания и високото майсторство на авторите - проектантският колектив и в частност арх. Йордан Бояджиев и скулптура Галин Малакчиев, а скулптурата „Полет“ на Цветанка Атанасова е пример за абстрактно художествено произведение, обвързано с устройствената концепция.