Създаване на родословно дърво на наследниците на Стефан Караджа, живели в Русе, е една от задачите, които си поставя творчески екип от русенското читалище „Стефан Караджа 2018“ с амбициозната цел да допълни историята на русенските родове. Освен това проектът „Стефан Караджа и наследниците му в Русе“, финансиран по програма „Култура“ на Община Русе, ще проучва паметта за Караджата сред русенци и знаците на памет, увековичили името му.
Ръководител на проекта е проф. доктор на науките Антоанета Момчилова, а координатор е ор. майор Евгени Алексиев, автор на краеведски и исторически изследвания  и книги на историческа тематика. На стартиращата среща по проекта, която се проведе в читалище „Стефан Караджа 2018“, основните задачи бяха възложени на отговорника на творческия екип Мартин Календжиев - председател на читалището, което е бенефициент на проекта. Етнологът и публицист Стоян Стоянов - Комитски и краеведът Румен Кузов се заеха с първоначалната проучвателна дейност: издирване сред архивни единици и частни материали, църковни регистри и списъци.
Дейностите по проекта ще приключат есента, когато  са планирани занимания с ученици от русенските училища „Ангел Кънчев“ и „Олимпи Панов“.