Ректорският съвет на Софийския университет (СУ) ''Св. Климент Охридски“ подкрепя позицията на Съвета на ректорите, изразена в отвореното писмо до президента и правителството на Република България по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти в Закона за висшето образование.
''Ние подкрепяме и справедливите синдикални протести, обявени за 20 май 2024 г. Тези от вас, които искат да участват в протестите и да изразят активно своята позиция, могат да го направят без опасения от административни и дисциплинарни санкции от страна на Университета.'' Това посочват в позицията си от ръководството на СУ във връзка с обявения протест за 20 май от 11:00 ч. пред Министерството на финансите.
БТА припомня, че протестът се организира от Синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ (ВОН-КНСБ) и от Синдиката "Висше образование" към КТ "Подкрепа". Подкрепен е от Съвета на ректорите и от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), каза по-рано днес за БТА проф. Лиляна Вълчева - председател на ВОН-КНСБ, която участва в днешната среща в Министерството на финансите. Протестът на 20 май е за повече средства, според промените в Закона за висшето образование, и тези средства настояваме да са за висшите училища, за Българската академия на науките, за Националния институт по метеорология и хидрология, за Селскостопанската академия и за стипендиите на докторантите, обясни по-рано днес проф. Вълчева.
Всички запланувани официални мероприятия и изпити за 20 май 2024 г. в университета ще се проведат по обявеното време, отбелязват още в позицията си от СУ.
Ръководството на Българската академия на науките изцяло подкрепя позицията на висшите училища, изразена в публикуваното отворено писмо на Съвета на ректорите до държавните институции от 14 май 2024 г. Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаването на доходите на академичния състав в държавните висши училища и бюджетните научни организации, и неспазването на Закона за висше образование (ЗВО), е недопустим акт, съобщиха по-рано днес в своята позиция от БАН.