Ученици от Професионалната гимназия (ПГ) по туризъм "Алеко Константинов" в Плевен представиха идеите си за развитие на туризма в града пред свои връстници. Това е станало по време на събитие по Националната програма "Иновации в действие", на която домакин е била плевенската гимназия, съобщи за БТА директорът на училището Малинка Маринова. 
В ПГ по туризъм са били посрещнати ученици от три училища от страната – Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ - Свищов, Средно училище „Никола Войводов“ -  Враца и ПГ по електротехника и строителство в Търговище.   
В рамките на програмата по мобилността са организирани иновативни уроци. "Първият бе посветен на темата "Плевен – привлекателна туристическа дестинация". Целта бе учениците да представят профила на туриста в Плевен, природните и антропогенните ресурси и оферти за туристически пътувания в града и региона, изготвени от тях. Като гост-лектори се включиха директорът на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) инж. доц. Емил Цветанов, гл. ас д-р Владимир Димитров от ИЛВ, и Анелия Дечева, началник на отдел "Култура и туризъм" към Община Плевен", допълни Маринова. Учениците са изработили проект на табела на града, както и туристически продукт и каталог с информация и снимки на туристическите ресурси в Плевенска област. 
Вторият урок е обединил математиката с рекламната графика на тема "Геометрията при изработването на рекламни материали и рекламен дизайн". Демонстрирани са работа с печатна преса и щамповане на чаши и тениски. В компютърния кабинет е представен Corel Draw - софтуерът, с който гимназистите създават и редактират рекламни материали. Крайният продукт от този интердисциплинарен урок е изработването на рекламен стенд.
"Гостите ни станаха част и от празника на училището, посетиха и различни забележителности в Плевен", каза още Маринова.
"По време на работните срещи между ученици и учители бяха споделени идеи и мнения за иновациите, потребностите от свежи идеи и адекватността на образователната система. Разисквани бяха теми, свързани с обучението на деца със специални образователни потребности, с изграждането на новите СТЕМ кабинети и прилагането на  нови методи и технологии в преподаването", подчерта директорът на плевенската ПГ по туризъм.