От 2024 г. Никола Николов - Паскал разработва нов канал за нелегално произведени цигари в Турция. Предполага се, че по въпросния канал преминават по няколко десетки камиона цигари в Западна Европа. Това докладва пред временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев. 
Той посочи, че когато е стартирала разработката през 2022 г. тя е била за контрабанден канал, а не за участие на лица, заемащи висши държавни длъжности в страната. След като от ДАНС стигат до тази информация, те подават сигнала и към Комисия за противодействие на корупцията, които са компетентните лица, каза Тончев.
По думите на председателя на ДАНС е установено, че основната роля на Марин и Стефан Димитрови в новия канал е да установяват контакти с лица, заемащи висши публични длъжности с цел да осигурят безпрепятственото функциониране на схемата. Той посочи, че Стефан Димитров е изградил доверително отношение с вече бившия директор на Агенция "Митници" Петя Маринова Банкова – Тенева, нейния заместник Людмил Андреев Маринов и главния секретар Живко Коцев. 
По отношение на Стефан Димитров е установено, че след залавянето на камион с контрабандни цигари в Румъния, последният подготвя дарове и облаги, които се очаква да бъдат предадени на въпросните лица с цел приемане на действия или бездействия, в резултат на които да бъде осигурено действието на нов контрабанден канал на територията на страната ни, обясни Тончев. Известен е случай на среща за предоставяне на дарове на паркинга до сградата на Народното събрание, добави председателят на ДАНС. 
Така изложената информация за изградената международна престъпна схема за контрабанда и производство на акцизни стоки в страни от Европейския съюз (ЕС) с ръководител Никола Николов – Паскал и участието на Петя Банкова и Живко Коцев във въпросната дейност в качеството им на лица, заемащи висши публични длъжности, дава основание да считаме, че в ранните часове сутринта на 3 април на посочените лица, заемащи висши публични длъжности, ще бъдат предоставени дарове и облаги от членовете на престъпното сдружение с цел обезпечаване безпроблемното функциониране на изградения контрабанден канал, обясни той. 
В тази връзка е изготвена сезираща справка до Комисия за противодействие на корупцията в резултат, на която са извършени действия по претърсване в условията на неотложност, обясни Тончев. Той каза още, че в село в Пазарджишко е задържан камион с 1502 мастербокса цигари без акциз. Тончев докладва, че в Румъния е задържан камион със 742 кашона цигари без бандерол, умело прикрити с кашони за замразени тестени изделия. 
Пред депутатите от временната комисия Тончев съобщи, че в ДАНС в средата на 2022 г. е постъпила оперативна информация, че на територията на страната функционира организирана престъпна група с ръководители Марин Стефанов Димитров и неговия син Стефан Димитров, която е ангажирана с извършването на контрабанда и легализирането на придобитите от въпросната дейност средства в икономиката на страната ни, след което е стартирала разработката в ДАНС. 
Установено по категоричен начин е, че основните функции на посочените лица в трайно структурираното престъпно сдружение са свързани с осъществяването на контакти между български и чужди граждани за осъществяване на контрабанда, които имат нужда от осъществяване на коридор през ГКПП "Капитан Андреево", ГКПП "Лесово", ГКПП "Кулата", ГКПП "Калотина", "Дунав мост", "Русе", "Видин" и ГКПП "Оряхово" и длъжностни лица от Агенция "Митници" и "Гранична полиция" при МВР. 
Контактите им варират от ниски полицейски нива до ръководни служители на митнически служби или гранични участъци, имащи отношение към процеса по извършване на проверки при преминаване на стоки и товари през посочените пунктове, добави председателят на ДАНС. 
Марин и Стефан Димитрови разполагат със значително влияние в МВР, където първоначално поддържат близки връзки, както с ръководни кадри от политическото ръководство на министерство, така и с професионалното ръководство – имената са в делото, предоставени са на прокуратурата, добави той.  
За сведение с Живко Коцев те поддържат контакт от времето, когато той е директор на Областната дирекция на МВР – София, каза още Тончев. По думите му Коцев е представял Стефан Димитров пред колегите си полицаи като бизнесмен, внасящ стоки от Турция.