Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване промени в Закона за здравето, които гарантират правата на пациентите, страдащи от психични заболявания. Предложенията за възможните промени бяха обсъдени преди време в създадена временна комисия.  
Според предложените промени, освен гарантиране на правата на болните, се предвижда до края на тази година да се осигурят два милиона лева за 273 пациенти, които живеят в психиатричните клиники. Други 30 млн. лв., с които да се осигури психиатрична грижа, се предвиждат за следващата година. Не може тези средства да се изразходват през тази година, тъй като все още няма разписан стандарт, по който да стане разходването им, но се очаква той да бъде изработен до края на тази година, каза председателят на комисията проф. Костадин Ангелов.   
Предвижда се към общините, в които има лечебни заведения за психичноболни хора, да се създадат комисии за психично здраве. Тези комисии ще могат да осъществяват обществено наблюдение на дейността на лечебните заведения, да помагат за ресоциализацията на пациентите и др. Проектът предвижда исканията за задължително настаняване и лечение да се разглеждат от съдии, които притежават специална подготовка.
Забранява се всякаква форма на жестоко, нечовешко, унизително отношение или налагане на наказания на лицата с психични разстройства по време на лечението им, е записано в законопроекта. Страдащите от психични разстройства не може да бъдат поставяни в неблагоприятни условия за провеждане на психиатричната грижа и лечение. За нарушение ще се възприема и поставянето им в условия на липса на достатъчно жилищна площ, храна, вода, отопление, осветление, необосновани мерки за физическо ограничаване и др.