В сградата на бившата Видинска синагога, която след реновирането ѝ действа като Културен център „Жул Паскин”, беше представена идейна концепция за създаването на модерна и интерактивна експозиция.
Информация за концепцията представи арх. Доника Георгиева от архитектурно студио „Ателие 3“. Замисълът е да се създаде на посетителя преживяване за Видин, за еврейската общност и за творчеството на Жул Паскин, отбеляза тя. Това ще бъде постигнато чрез създаването на модерна и интерактивна експозиция, която да донесе на всеки един посетител различно визуално преживяване. В основата на подхода стои идеята за толерантността към различните култури и религии. 
Фондация „Америка за България“ от години работи в насока да показва по привлекателен начин богатото културно-историческо наследство на страната ни. Това каза програмният директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ към фондацията Надя Захариева. Искаме да променим този факт, за да може културният център да бъде посещаван от разнородна публика от България и чужбина, коментира тя. И когато излязат от синагогата да са научили поне три неща за Видин, за Жул Паскин, за общността, за толерантността, добави Захариева.
Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков и неговият заместник Мартин Дончев приветстваха идейната концепция и обявиха, че администрацията ще съдейства за нейното реализиране.