В близо 150 шатри занаятчии ще демонстрират своите изделия на Цветница в Ловеч. Тази година пролетният празник ще се състои на три площада, съобщиха от общинската администрация. 
На площад „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“ майстори занаятчии на 37 щанда ще демонстрират изработка на изделия на място. В централната градска част – от хотел „Ловеч“ до хотел „Президиум“, ще бъдат разположени 110 шатри на занаятчии, девет шатри за търговия с цветя, шест за продажба на захарни изделия, осем за продажба на детски играчки и четири за консумация. На гаровия площад и тази година ще има лунапарк.
Празникът ще започне с Националния събор на народното творчество „Цветница 2024“. Открива го в събота (27 април) музикалният изпълнител Надя Казакова на сцената на площад „Тодор Кирков“. След това ще се представят читалищата в с. Дойренци, с. Горан, с. Малиново, с. Славяни, с. Слатина, с. Радювене, с. Баховица, с. Дренов, с. Умаревци, с. Къкрина, с. Лисец и танцовият състав „Боримски огън“.  
На сцена на площад „Екзарх Йосиф Първи“ концерт ще изнесат възпитаници на Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ - вокална група за народно пеене в детска градина „Снежанка“, детският народен хор, класът по народно пеене в Музикалната школа и дамска формация Da Capo. След тях на сцената ще излязат състави на Народно читалище „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“: детски танцов състав „Елит“, клуб за народни хора „Ловеч“, фолклорна формация „Елит“, както и гостите от Школа за народни хора „Еремия“ – София. Вечерта ще завърши с концерт на Берковската духова музика.
Навръх Цветница, неделя (28 април) в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде отслужена златоустова света литургия, в 11:00 часа оттам ще тръгне празнично шествие до транспортния мост, където половин час по-късно ще се състои ритуалът „По вода“ (традиционният обичай „Кумичене“). Станалата Кумичка на Ловеч за 2024 г. ще поведе хорото и с дефиле всички ще се отправят към площад „Тодор Кирков“, където на сцената кметът ще й връчи косичника и наградата. След това започва концертът на фолклорния танцов ансамбъл „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. Следва концертът на детски и младежки танцови състави при Център за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс и на Общинския духов оркестър, а след тях и на една от младите надежди на българския фолклор Здравко Мандаджиев.
Празничната програма ще продължи на площад „Екзарх Йосиф Първи“ с участието на читалищата от кв. „Гозница“ и село Йоглав, народната певица Ганка Христова и гост изпълнителите Кина Вълчева и Вихра Димитрова. От 17:00 ч. е концертът на фолклорни колективи на Народно читалище „Бяла Анаста - 2016 г.“, а час по-късно ще започне концертът на Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови с участието на фолклорен танцов ансамбъл „Балкански огън“.
БТА припомня, че миналата година събраните приходи в Общината от наеми на празника Цветница в Ловеч са били близо 69 хиляди лева.