Проектът "Соушъл плейт" ("Social Plate") има за цел да подпомогне социалните предприятия в борбата с бедността и социалното изключванe, заяви Теодорос Пападопулос, председател на Централното тържище в Солун. Той участва в Петата трансгранична конференция по проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще", организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) в Солун.
Проектът "Соушъл плейт" се изпълнява в рамките на Програмата за териториално сътрудничество Интеррег в периода 2014-2020 г. със съфинансиране от Европейския съюз.
Сред основните цели на проекта са намаляване на разхищението на храна, предоставяне на храна на хора от уязвимите групи, намаляване на отпадъците от опаковки, взаимодействие между социалните организации със сходни цели, предоставяне на дългосрочна заетост.
Централното тържище в Солун е публична компания, основана през 1975 г., на чиято територия са разположени пазар за плодове и зеленчуци (280 магазина, разпределени в 4 ядра по 70 магазина всяко) и пазар за месо (24 магазина), съобщи Пападопулос. Ежедневно на тържището са в оборот около 600-800 тона плодове и зеленчуци и 600 тона месо. 5000 души присъстват ежедневно на нашите пазари - работници, търговци и доставчици, подчерта Пападопулос.
Той обясни, че тържището разполага с огромно количество хранителни продукти, годни за консумация, затова е взето решение за участие в проекта, така че да се осигури храна за хора от уязвимите групи на населението, като в същото време се ограничи разхищението на храна.
Като резултат от проекта в рамките на петнадесет месеца работа екипът на „Соушъл плейт" е обработил повече от 345 000 кг плодове и зеленчуци. Общо 230 000 кг са оползотворени и предложени на нуждаещите се, каза Теодорос Пападопулос. Той обясни, че доставката се извършва от службата за управление на органични отпадъци на солунското тържище с помощта на доброволци от организациите, включени по проекта, чиито брой е над 75. Това са социални хранителни магазини, неправителствени организации, фондации, църковни кухни. Те получават хранителни продукти и ги предоставят на уязвимите социални групи, обясни процеса управителят на тържището.
Теодорос Пападопулос съобщи още, че по проекта е създадена интернет платформа, в която се регистрират бенефициенти и спонсори. Всеки ден на адрес в интернет https://foodangels.socialplate.eu се предоставя информация за количествата храни, които са налични на пазарите в рамките на солунското тържище.