Еделина Кънева, Орлин Горанов и Орлин Павлов представят спектакъла "Ах, този мюзикъл" на днес, 16 април, на сцената на Държавна опера - Бургас, съобщават от културната институция в морския град. Под палката на маестро Йордан Дафов и заедно с оркестъра и хора на бургаската опера, тримата певци ще представят вокални и танцови сцени из "Уестсайдска история" от Ленард Бърнстейн и симфонични картини из операта "Порги и Бес" на Джордж Гершуин. Диригент на хоровия състав ще е Александър Чепанов, а концертмайстор – Ваня Златева.
Сюитата "Симфонични картини" е подбор от най-популярните и красиви лирични и танцови моменти из операта "Порги и Бес" (1935 г.), наречена "първата фолк опера, създадена върху сюжет и музикален стил из афроамериканския живот и бит в началото на XX век. Успехът на тази творба я превръща завинаги в класическа - в цялостното творчество на Джордж Гершуин", коментира диригентът Йордан Дафов.
За "Уестсайдска история" на популярния композитор и диригент Ленард Бърнстейн, Дафов допълва: "Поради идеи и майсторство, тази вълнуваща творба владее световните сцени вече повече от половин век. Пиесата е вдъхновена от вечната тема за любовта, красивата легенда за невъзможната любов на Ромео и Жулиета, в съвременен вариант — трагичната любов на героите Мария и Тони, на фона и декора на съвременния (за 1957 г.) свят на Америка".