„Опасностите в Мрежата“ е съвместна рубрика на „Утро“ и русенското сдружение в обществена полза Startup Factory. Неговата мисия е да развива ключови дигитални умения, както на ученици, така и на възрастни, осъзнали необходимостта от цифрови компетенции в 21 век.
Тази статия е част от серия публикации, създадени от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект InfoSec Skills+, който се реализира с финансовата подкрепа на Transatlantic Foundation по проект PROTEUS, съфинансиран от Европейския съюз.
Публикациите имат за цел да подобрят уменията на хората и на организациите на гражданското общество в областта на информационната сигурност и да им предложат начини за укрепване на защитните мерки, за да се адаптират към бързо променящата се цифрова среда.
Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Европейския съюз или Европейската изпълнителна агенция по образование и култура. Европейският съюз и представляващият орган не могат да носят отговорност за тях.

Информацията днес не е просто ресурс. Тя е основа на нашата комуникация, работа и лични спомени. Въпреки, че всеки аспект от нашето ежедневие - от професионални документи до лични фотографии - често представлява нули и единици, които измерваме с мястото, което заемат на компютъра ни, всъщност всички тези файлове имат емоционална и икономическа стойност. 
Обаче, тази информация е толкова крехка! 
Цифровите данни могат да бъдат изгубени, повредени или компрометирани по начини, които често са извън нашия контрол - от технически неизправности до кибератаки.
Макар технологиите да продължават да се развиват с бързи темпове, основните принципи за опазването на данните остават непроменени последните десетилетия. Архивирането всъщност е ключов елемент за защита. То е нашата застраховка срещу непредвидени обстоятелства, които могат да застрашат дигитални ни активи и да ни лишат от важни файлове. 
Да вземем пример от реалния живот
Димитър, уважаван и опитен архитект, е сред онези професионалисти, за които дигиталните технологии са не просто инструменти, а основа на творческия и професионален процес. Всяка линия в неговите чертежи, всяка забележка в документацията е плод на упорит труд, креативност и години натрупан опит. Неговият компютър съдържа не само тези важни проекти, но и историята на кариерата му.
Мислейки, че техниката му е надеждна, на Димитър не се е налагало да архивира своята работа другаде. Но това се променя в един фатален ден, когато компютърът му отказва да стартира. Независимо от усилията на най-добрите техници, данните не могат да се възстановят.
Загубата на месеци труд се превръща в кошмар за Димитър. Проекти, по които е работил с часове, вечери и уикенди, са безследно изчезнали. Тази загуба не е само лично поражение, тя има реални професионални последици. Вече започнати строителни проекти са забавени, клиентите са недоволни, а предстоящи договори са под въпрос. Финансово това се отразява моментално. Не само че Димитър трябва да компенсира загубеното време, но и да възстановява доверието на своите клиенти, което е поставено на карта.
След като преживява този стресиращ опит, Димитър преосмисля своя подход към съхранението на данни. Той започва да изучава различни методи на архивиране и да прилага най-добрите практики в своята работа. Създава множество копия на важните си файлове, използва външни хард дискове и облачни услуги, за да гарантира, че работата му ще остане сигурна при всякакви обстоятелства. Изпитанието, през което мина, го учи, че в съвременния свят на цифровите технологии, архивирането не е просто опция. То е необходимост.
Димитър вече следва 
известното правило за архивиране 3-2-1
Създаване на 3 копия: 
Димитър създава три копия на всеки файл - оригинал и две копия, за да е сигурен, че неговата работа е защитена. Не трябва да се разчита на едно единствено копие на важните файлове. 
Използване на 2 различни носители: 
За да минимизира риска от едновременна загуба на данни, Димитър запазва копията на 2 различни медии - на компютъра, в облака, на външен твърд диск или на USB флашка.
Съхранение на 1 копие извън дома или офиса: 
За да защити данните си от физически бедствия като пожар или наводнение, Димитър запазва едно от копията на сигурно място извън своя дом или офис. Той избра да наеме пространство в дейта център или да използва облачни услуги, които осигуряват допълнително ниво на сигурност.
Тази стратегия не само възстановява усещането за сигурност на Димитър в съхранението на неговите професионални данни, но и му дава спокойствието, че работата му е в безопасност. 
Този принцип на архивиране 3-2-1 е ценен не само за професионалисти като Димитър, но и за всеки, който иска да защити своите важни данни в дигиталния свят.
Историята на Анна, професионален фотограф с хиляди снимки съхранявани на лаптопа й, е също толкова показателна.
Анна прави всякакви фотографии - от професионални сесии за клиенти до семейни снимки - първите стъпки на дъщеря й и годишнини със съпруга, приятелите и роднините. Тя вярва, че лаптопът й е достатъчно надеждно място за съхранение на тези файлове.
Докато един ден всичко това се променя.
Лаптопът спира да работи, а данните на твърдия диск стават недостъпни
Последиците за Анна са ясни. Въпреки че професионалните й проекти са частично спасени благодарение на онлайн споделянето, личните й спомени са изгубени завинаги. 
Започвайки наново, Анна въвежда мерки за защита на своите данни. Тя не се доверява вече изключително на едно устройство и създава резервни копия на различни носители и в облачни услуги, осигурявайки така допълнителна сигурност.
Историите на Димитър и Анна са важни уроци за всички ни. Архивирането не е просто техническа задача, а основна стъпка към опазването на нашите най-ценни моменти и професионални постижения. Тъй като технологичните неизправности са неизбежни, използването на метода 3-2-1 е ключът към спокойствието и сигурността. 
Помислете и вие още сега как да архивирате вашите ценни спомени и професионални файлове, преди да е станало твърде късно.
Още полезни материали в областта на киберсигурността четете на: https://startupfactory.bg/kibersigurnost/ 

Теодора ЕНЕВА
Startup Factory