Мария Анастасова, трето поколение оперна певица от Русе, е с огромни заслуги за спечелената от българския композитор Борислав Славов награда за най-добра музика в тазгодишното 20-о издание на BAFTA Game Awards. Тя му беше присъдена за саундтрака на видеоиграта Baldur`s Gate 3, а основният глас в него е на Мария, определена като важна част от общото усещане на играта, създадена в Белгия и натрупала 11 номинации в различни категории на БАФТА, от които пет се превърнаха в награди.
Мария Анастасова е дъщеря на баритона Венцеслав Анастасов - син на именитите русенски оперни певци Мария Венциславова и Анастас Анастасов - и поетесата и университетска преподавателка по българска литература във Великотърновския университет и Нов български университет доц. Мая Ангелова. В семейството има още една оперна звезда. Това е чичо й - световноизвестният бас Орлин Анастасов.
Мария Анастасова, запален геймър и "елфиня от малка", както сама се определя, получава покана от Борислав Славов, след като качва онлайн компилация от избрани моменти от премиерата в ролята й на Бел в "Красавицата и Звяра". Така композиторът открива това, което търки - глас и произношение на английски като нейните.
"Мисля, че фактът, че играя игри от малка и съм голям фен на фентъзито подпомогна процеса, защото освен че мога да изпея нещата, мога и да усетя каква атмосфера трябва да пресъздам. Дали елф, горска фея, бард в някоя таверна, зла харпия или някакъв друг герой, аз съм израснала с този свят", казва Мария.
Какво още разказва тя за музиката, за израстването си, за играта, която я постави в друга артистична орбита, можете да прочетете в петъчния брой на "Утро" и да чуете разговора с нея в онлайн изданието на вестника. Тогава певицата ще бъде гост в авторската рубрика на Михаела Георгиева "Младите лица на Русе".