Директорът на РИОСВ Цонка Христова да подаде незабавно оставка, а назначените в екоинспекцията хора да започнат да работят ефективно призова екосдружение „Дишай, Русе“. В защита на всички активни граждани, които подават сигнали и заради това наскоро получиха призовки за явяване за снемане на обяснения в полицията се организира протест. Той ще се проведе в петък от 8.15 часа пред сградата на русенската екоинспекция на бул. „Придунавски“ 20.
Както „Утро“ писа, поне 8 души бяха разпитани през последните дни от Икономическа полиция по жалба от директора на РИОСВ инж. Цонка Христова за подаване на неоснователни сигнали за замърсявания на въздуха, които според нея пречели на нормалната работа на екоинспекцията. Което предизвика остро недоволство сред екоактивистите, които са обединени около становището, че РИОСВ съвсем не прави всичко възможно да осигури на русенци чист въздух, без твърде честите неприятни миризми.
„Оказа се, че гражданите, потърпевши от ежедневните залпови замърсявания, вече са потърпевши и от своеволието на директора на РИОСВ-Русе и неговия екип. Именно екоинспекцията е подала сигнал за разследване на активните екоактивисти, като според г-жа Цонка Христова замърсяване на въздуха няма, а гражданите подават „неоснователни“ сигнали и преследват „пиар“ цели. От екосдружение „Дишай, Русе“ осъждаме акта за париране на гражданската активност и потъпкването на конституционните права за подаване на жалби и сигнали. Приемаме такива действия като индиректен опит за сплашване на активните русенци и като недопустими в една, на теория, правова държава“, казват от екосдружението.
Оттам уточняват, че протестът не е обвързан с политически партии и няма да допуснат да бъде използван за политическа агитация. Хора със знамена, дрехи или други отличителни знаци на политически партии няма да бъдат допуснати.