Процедурите по изграждането на инсинератор за изгаряне на медицински отпадъци в Гюргево не спират, въпреки съпротивата и от двете страни на Дунав срещу тази идея и финансовите проблеми на фирмата инвеститор. На 19 февруари на Министерството на околната среда е публикувало на сайта си отговора на румънската страна на множеството възражения,  които институции и граждани отправиха за недостатъчно добре засегнатия въпрос за трансграничното влияние върху околната среда, ако бъде изграден такъв завод. Накратко, авторите на румънския доклад по ОВОС отхвърлят всички притеснения и твърдят, че никаква опасност от замърсяване няма да има. Но очакват нови становища след предоставената от тях допълнителна информация, които трябва да се подадат най-късно до 15 март, т.е. след по-малко от 19 дни.
Интересното е, че нито МОСВ, нито РИОСВ-Русе, нито която и да е друга институция сигнализира русенци за това ново развитие на случая. За него се разбра от публикация на Красимира Кирилова във Фейсбук групата „За чисти въздух и вода в Русе“. 
Както „Утро“ писа, през ноември земята, върху която инсинераторът трябваше да бъде изграден, бе иззета от службата за събирания на вземания към ANAF - румънската данъчна служба. И това е направено заради задължения на компанията инвеститор Friendly Waste Romania към румънската държава. За някакво развитие по отношение на терена, част от някогашния химически комбинат, информация до този момент няма. Но процедурите продължават да си вървят, така че инвестиционното намерение очевидно все още е на дневен ред.