Преди няколко дни „Ливърпул“ спечели „Карабао къп“ в драматичен мач, а мениджърът Юрген Клоп бе лишен от услугите на куп контузени основни футболисти - Алисон Бекер, Жоел Матип, Доминик Собослай, Тиаго Алкантара, Стефан Байчетич, Дарвин Нунес, Мохамед Салах, Диого Жота, Трент Алекзандър-Арнолд.
При тези обстоятелства повечето капацитети бяха категорични, че победата във финала ще е за „Челси“, чийто американски собственик Тим Боели хвърли за селекция през последните 2 години близо... 1 милиард евро!
Отговорът на Клоп бе да заложи по принуда главно на момчета от втория отбор. Единственият опитен от тях беше 20-годишният Харви Елиът, който започна като титуляр. Опитен на 20 години? Да, бе, да, биха си казали футболните специалисти у нас. Но на тази възраст Харви може да се похвали вече с близо 200 мача за първия отбор! Наистина играч с опит, нали?
От първата минута започна и Конър Брадли, който е на 19 години. Като резерви към края на редовното време в игра влязоха Боби Кларк /19 години/, Джарел Куанса /21/ и Джейдън Данс /18/.
Ако изключим Елиът, всички други имаха по мач и половина за елитната селекция на „мърсисайдци“.
А на пейката останаха в очакване на своето време Люис Кумас /18/ и Трей Ньони /16/.
И този отбор победи „Челси“! Вярно - с гол на легендарния вече капитан Върджил ван Дайк, но и с решителната игра на младежите. Беше невероятно да се види как се раздават и с какво самочувствие комбинират по целия фронт на атаката. Беше наслада за очите.
На другия ден из интернет бе разпространено видео. Боби Кларк върви с раница към училището, в което учи, а възпитаниците от цялото школо - от входната врата до класната стая, го посрещат в шпалир! Посрещане като за герой.
Основите на най-новата школа в „Дунав“ бяха поставени през 2010 година. Към днешна дата за първия отбор - и не винаги като титуляр, играе само Кристиян Господинов. Той е на 19 години.
Понеже скамейката е твърде къса, старши треньорът Мартин Ковачев вписва в тимовия лист и имената на други момчета - Даниел Николов, Радослав Великов, Никола Тотев, Калоян Иванов. Щом го прави, значи имат качества.
Правеше го и през миналата година с Анджело Димитров, Георги Петков и Кристиан Данаилов, които се преместиха в... „Локомотив“ /Русе/!
Въпросът е - и той не важи само за „Дунав“ - дали българските младежи можеха и могат да повторят подвига на „мърсисайдските“ си връстници! Какво липсва, че школите на „Лудогорец“, ЦСКА /Сф/, „Ботев“ /Пд/, „Локо“ /Пд/ и особено на странния „Берое“ да изградят футболисти с качества и най-вече с характер?
Сигурно има много отговори - че не навсякъде базата е цвете, че треньорите са ниска топка, че клубните шефове са наивни жертви на мениджърски кръгове и купуват чужденци на килограм, че българските момчета са лишени от достатъчно воля да извървят звезден път с железен режим, огромно усърдие и вяра, че наистина могат да станат големи. 
Някои ще кажат - гласувайте им доверие, рискувайте като Клоп. А дали момчетата са готови да го оправдаят? Струва ни се, че и те се съмняват в себе си, а това вече е голям проблем.
Късно снощи „Ливърпул“ бе домакин на „Саутхемптън“ в мач от турнира ФА къп. Далеч по-рано се знаеше, че Юрген Клоп отново ще бъде притиснат до стената, защото преброи още двама контузени - Гравенберх и Ендо. Така отново ще му се наложи да разчита на младежите.
Ще е особено любопитно да разберем дали ще покажат формата си и онзи фантастичен дух от мача с „Челси“. Или ще се окажат кратък огън?
Дано този двубой е изгледан от повече млади български футболисти.