Шефът на Главна дирекция „Строителен контрол“ в ДНСК инж. Георги Даракчиев е разпоредил на РДНСК-Русе да бъде извършена проверка по сигнала на арх. Драгомир Стоянов за неработещата аспирация в „Линамар“. Както „Утро“ писа, това е проектантът на инсталацията, която обаче впоследствие била изменена с цел икономия на няколко милиона лева. В резултат въздухоотводите, които трябвало да осигурят отрицателно налягане в помещението, така че промишлен въздух да не излиза навън, били изработени от по-евтини материали и се оказали неизползваеми. Оттогава вече четири години аспирационната система работела в режим на 72-часови проби без да е влязла официално в експлоатация.
Тази информация бе изнесена от арх. Стоянов по време на срещата на русенци с министъра на околната среда Юлиян Попов, който пожела да получи цялата документация по случая. Сега той иска от ДНСК да назначи проверка, като прилага и получената от  арх. Стоянов информация. Столичната централа пък разпорежда такава да се извърши от русенската дирекция. 
Както става ясно от тази заповед, копие от която е изпратена и до арх. Стоянов, това съвсем няма да е първата проверка на инсталацията от РДНСК. Такава е извършена и през октомври 2022 г. по молба от кмета на Русе Пенчо Милков. В неин отговор е образувана преписка по писма на Нина Колева - тогава началник на политическия кабинет на министър-председателя Гълъб Донев, и на Поля Димитрова - по него време зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Извършени са съвместни проверки от РДНСК-Русе, РИОСВ-Русе и Община Русе не само в „Линамар“, но и в други посочени от екоинспекцията потенциални замърсители на въздуха. При тези проверки не са констатирани никакви нарушения. И е много интересно дали сега при новата информация институциите изведнъж ще прогледнат и ще забележат, че все пак нещо в „Линамар“ все пак не е наред. Защото това, че вентилационната система в цеха за сърца на предприятието не е въведена в експлоатация, но се води че работи, е вече всеизвестен факт. И много трудно някой ще убеди русенци, че това си е по правилата.