„Сутринта си пиех кафето, когато влезе жена и каза, че нещо гори в хотела и пуши. Излязох да видя какво става, гореше котелното. Пламъците тъкмо излизаха от самата котелна част и тръгнаха да хващат покрива на хотела. Казах на персонала, че съм пожарникар, да запазят спокойствие, да звъннат на тел.112 , да изключат тока и да донесат пожарогасители, за да започна да огранича пожара и да направя каквото ми е по силите“. Това разказа вчера младши инспектор Теодор Досев от пожарната служба в Сливо поле, който по време на почивка със семейството си в хотел в Плиска успя да загаси пожара, избухнал в котелното на хотела.
„Донесоха ми пожарогасител, помогнаха ми много. Започнах да гася, ограничих пожара и постепенно започнах да навлизам навътре към центъра на пожара и да го ликвидирам. През това време дойдоха колегите от Нови пазар, посрещнах командира на екипа, който е ръководител на място, предадох му цялата информация - какво е станало, какви съм направил, какво е свършено. През това време другите колеги поставиха гасителна линия и се отдръпнах да си свършат работата“, добави мл.инспектор Досев, който е на служба от пет години и казва, че да е пожарникар е било негова детска мечта.
На помощ на младия огнеборец се притекъл негов приятел, с чието семейство били заедно на почивка, включили се и хора от персонала.
„Реагирах инстинктивно, мислех какви са стъпките и какво най-добре може да се направи, за да се ликвидира и да има най-малко щети. Имаше доста паника отначало, после като угасих, имаше хора, които ми помагаха. Всички бяха много щастливи, че се е развило с толкова малко щети и няма пострадали хора“, споделя русенецът, който е бил засипан с благодарности и от собствениците на хотела.
„Мл.инспектор Досев многократно е демонстрирал своите качества и миналата година беше повишен в степен на длъжност. Тук в конкретния случай, благодарение на неговата бърза и адекватна реакция, пожарът е ограничен на доста малка площ, което и за собственика на хотела това са по-малко нанесени материални щети. Изключително важна е бързата реакция, тъй като в места и помещения с голямо горивно натоварване пожарът се развива изключително бързо и овладяването му впоследствие става по-сложно“, каза по адрес на Теодор Досев началникът на пожарната служба в Сливо поле гл.инспектор Иван Иванов.