Митничари откриха близо 74 кг екстази в камион на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ при Русе, съобщиха от митницата. 
Случаят е отпреди четири дни. Товарен автомобил с турска регистрация, шофиран от турски гражданин, е спрян за проверка на ГКПП „Дунав мост“. Камионът превозвал стоки от Нидерландия за Турция. 
При проверката с мобилна рентгенова система били набелязани зони с подозрителна плътност в предната част на товарното помещение. Там митничарите открили два кашона, в които имало черни полиетиленови пакети с хапчета с различни цветове и неправилна форма. Общото им тегло било 73 635 грама. Извършените полеви тестове за наркотици реагирали положително за екстази.
Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев съобщи, че шофьорът е арестуван за 72 часа. Ще бъде поискано съдът да му наложи най-тежката мярка „задържане под стража“. 
Трафикантът А.Д. е турски гражданин и работи като шофьор на тир. Роден е през 1977 г. и е пътувал транзитно през България за Турция. Наркотичното вещество е било укрито в товарното ремарке, наред с други стоки. Стойността му възлиза на над 919 000 лева.
На турския водач е повдигнато обвинение за контрабанда на наркотични вещества в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Товарният автомобил, ремаркето и наркотикът са иззети. Извършен е оглед, изготвен е фотоалбум, разпитани са свидетели, изискани са справки и са назначени експертизи.
За подобно престъпление законът предвижда наказание от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лева.