Силен ръст бележат делата за домашно насилие в Русе от началото на годината в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки че темата почти всеки ден е във фокуса на общественото внимание и тормозът вкъщи е заклеймяван от всички ангажирани с превенцията - от неправителствения сектор до държавната власт, скокът е с 50%. Заведените в Районния съд в Русе през 2024 година са вече 18 срещу 12 за първите два месеца на 2023-а. За цялата минала година тези дела са 106. Данните бяха представени по време на среща в Областната администрация, на която експерти от Клуб „Отворено общество“-Русе и сдружение „Център Динамика“ говориха пред журналисти за иновативни подходи как да бъде разпознавано домашното насилие и как то да бъде отразявано пред обществеността, така че да бъдат напълно защитени правата на пострадалите.
Обсъдени бяха и формите за противодействие на тази епидемия, които минават през законодателни промени и широки информационни кампании, за да се освободят жертвите от страха, да подават сигнали срещу насилниците и да получават закрила.
От октомври 2022 година в Русе функционира и уникален по рода си консултативен център за безплатна помощ на хора от уязвими групи, претърпели насилие. Той обхваща територията на всички общини от областта, като за целта при случай на домашно насилие, мобилен екип от Русе се среща с пострадалите и им съдейства по всякакъв начин. През изминалата година от услугата са се възползвали над 200 души от региона. От януари 2024 г. до момента Центърът е помогнал на повече от 30 потърпевши.