Започва подмяната на осветлението по няколко основни русенски пътни артерии, научи „Утро“. Енергоспестяващи лампи ще се монтират по бул.“Хр.Ботев“, бул.“Васил Левски“, бул.“България“ от КПП до кръстовището за Николово, бул.“Липник“ от кръговото с бул.“Цар Освободител“ до кръстовището за Николово, ул.“Св.Наум“, ул.“Плиска“ (до надлез ЛВЗ) и бул.“Тутракан“ (от детелината при ЛВЗ до Захарна фабрика). 
Конвенционалните натриеви лампи с мощност от 50 до 250 W без индивидуална компенсация на реактивните товари ще бъдат заменени със светодиодни осветители с адекватна оптична система, степен на защита и клас по електробезопасност, енергоефективни светлинни източници и пусково-регулиращи апарати, които да са защитени от вандалски прояви.
Движението на МПС няма да се спира, но ще бъде затруднено, тъй като строително-монтажните работи включват разкопаване на улични и тротоарни настилки. И водачите трябва да заобикалят препятствията. Монтажните дейности трябва да приключат до 30 март.
Подмяната на осветлението се извършва по проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление на територията на град Русе“. Изпълнител е русенската фирма „Ел“, която бе определена за победител в обществената поръчка на стойност 1,18 млн. лева с ДДС. Въпреки че изборът бе обявен за незаконосъобразен от Комисията за защита на конкуренцията, тя допусна предварителното изпълнение на поръчката поради високата му обществена значимост. Отстраненият участник ДЗЗД „ВИО А“ обжалва избора на „Ел“ във Върховния административен съд, който все още не се е произнесъл с решение. Ако и ВАС реши на последна инстанция, че отстраняването на ДЗЗД „ВИО А“ е било неправилно, КЗК може да наложи на Община Русе санкция в размер от 5 до 10 на сто от стойността на сключения договор.