Инвестиционно намерение за производство, съхранение, продажба на зелен водород оповести русенската фирма „ДАР-80“ ООД. Инсталацията ще изгражда в района на Русофилите, където е базата на фирмата. Предвижда се на първо време тя да има капацитет от 10 до 50 кг/час, като произведеното гориво се използва изцяло за собствени нужди.
Така нареченият „зелен водород“ се получава чрез електролиза на вода, като електричеството за производството му е задължително от възобновяема енергия - слънчева, вятърна или водна. „ДАР-80“ ще използва фотоволтаици. В края на миналата година по Плана за възстановяване и устойчивост бе одобрен за финансиране проект на фирмата за изграждане на фотоволтаична система с инсталирана мощност от 62 100 kWp. Това обаче е само едно добро начало.
„Говорим за 1 мегават фотоволтаици и инвестиция от няколко милиона. За финансиране разчитаме и на европейските програми. Вече сме инвестирали към половин милион лева за собствен трафопост, слагаме колонка за зареждане на електромобили. Планираме да закупим автомобили на водород, според мен тази ще е технологията на бъдещето, а не електромобилите“, каза за „Утро“ управителят на „ДАР-80“ Цветан Върбанов. Според него реализацията на целия проект ще е дълъг процес и може да отнеме пет години, тъй като инвестиционното предложение трябва да мине през институциите за съгласуване, а после трябва още време за проектиране, изграждане, въвеждане в експлоатация и т.н.
„ДАР-80“ се занимава главно с изграждането на подземни и въздушни, вътрешни и външни ел.инсталации, трафопостове и други съоръжения в областта на енергетиката. За 2022 г. тя има оборот от малко над 3 милиона лева.