Районна прокуратура Русе е отказала да образува досъдебно наказателно производство по искане на РИОСВ да се установи има ли виновни за неорганизирани изпускания на непречистени отпадъчни газове от русенски предприятия. Сигналът бе подаден след като през септември-октомври екоинспекцията бе затрупана от стотици жалби на граждани за неприятни миризми. Заключението от проверката е, че няма достатъчно данни, от които да се направи основателно предположение за извършено престъпление от общ характер.                        

B хода на проверката от РИОСВ - Русе е изискана цялата необходима документация и всички данни от измерванията на пункта за непрекъснат мониторинг в „Линамар“. Снети са писмени обяснения от отговорни лица на фирмите „Линамар“ и „Сид Грийн“, както и от всички служители на РИОСВ - Русе, участвали в проверките през септември и октомври 2023 г.
От постановлението става ясно, че решаващо за заключението на прокуратурата е обстоятелството, че при нито една от проверките РИОСВ не е установила превишаване на заложените норми за допустими емисии. При един от обходите около завода на „Линамар“ била усетена лека миризма, характерна за производството на предприятието, за което е съставен акт. Емисионният контрол на изпускателно устройство на карусел 8, извършен на следващия ден, не показал превишения на допустимите концентрации. Експерти на екоинспекцията дали показания пред прокуратурата, че към момента липсват регламентирани правни норми на миризми.
Въпреки предприетите и извършени необходими действия от служители на РИОСВ - Русе не било установено замърсяване или допускане да се замърси въздуха. Незаинтересовани свидетели - очевидци на случилото се, по време на проверката не са установени. В преписката няма достатъчно данни за конкретно извършени умишлени действия от някого, анализът на които да води до безспорен и категоричен извод, че е осъществил състава на престъпление от НК, е заключението на Районна прокуратура - Русе.