„Русе и река Дунав са във фокуса на Европа. Вече виждаме първите стъпки по така чакания Дунав мост 2 при Русе. Щастлив съм, че предстои подобряването на ключовата свързаност по линия Север-Юг на нашия континент. Вторият мост Русе-Гюргево има възможност да бъде не само пътен, но и железопътен. Така ще имаме много по-добра свързаност и мобилност на гражданите от двете страни, и облекчение при превоз на товари. В Русе отдавна чакаме тези добри новини! Ще съдействаме на всички институции, за да осъществим визията си за модерен и свързан европейски град.“
Така кметът на Русе Пенчо Милков коментира дошлата в сряда вечерта от Брюксел новина, че предпроектното проучване за нов мост при Гюргево и Русе е одобрено. Това беше съобщено в символичната столица на Европейския съюз от европейския комисар по транспорта Адина Валян пред румънската агенция Аджерпрес. Според последните европейски инфраструктурни карти, приети наскоро, Гюргево-Русе 2 трябва да е пътен и жп мост.
Проектът беше внесен от Румъния по фондовете за военна мобилност в началото на декември миналата година и бе представен като шосеен мост с възможност за железопътен.
„Освен това Комисията инвестира стотици милиони във възстановяването на железопътната линия Букурещ-Гюргево. Напълно естествено е този коридор да продължи на юг, особено в контекста на новите възможности за свързаност в Егейско море от Гърция, България, тоест по Коридора Север-Юг, на който Румъния се намира в момента. Коридорът Север-Юг - от Балтийско море до Егейско море, с връзка с Черно море. Така че е много важно този мост да отговаря на стандартите и Комисията е напълно готова да инвестира в него“, каза еврокомисарят по транспорта.
Като втори важен проект, свързан с Дунав, тя очерта „Бърз Дунав“ /“FAST Danube 2“/, който предвижда подобряване на корабоплаването. Той беше внесен в Брюксел в края на януари от България и Румъния за финансиране от Механизма за свързване на Европа. Проектът е насочен към подобряване и почти целогодишно корабоплаване. Резултатите от оценката ще бъдат ясни това лято.
„В контекста на коридорите на солидарност с Украйна, превозът на стоки по Дунава от дунавските пристанища на изток по река Дунав нагоре по течението към Централна Европа и други пристанища, италиански или хърватски - това е изключително важно“, обясни Адина Валян. Според нея контекстът е благоприятен и проектът ще получи подкрепата на ЕК.