Русенци, подавали сигнали за обгазявания и неприятни миризми, са привиквани в Икономическа полиция, за да дават обяснения за това защо тормозят институциите и им пречат да си вършат работата, научи „Утро“. До този момент призовки са получили поне седем души, някои от които вече са дали показания. Сред тях са оперната певица Владислава Гарвалова и Ивелина Петрова, която е един от най-активните в социалните мрежи членове на сдружение „Дишай Русе“. Разследването е възложено от прокуратурата по жалба от Регионалната инспекция по околната среда и водите.  
„РИОСВ, след толкова години нищоправене сериозно ли пак притеснявате хората, които подават редовно сигнали срещу вашето нищонеправене и сте подали вие на свой ред сигнал срещу нас в Икономическа полиция! Вие добре ли сте?“, изригна вчера във Фейсбук Владислава Гарвалова.
А Ивелина Петрова разказа, че призовката й била връчена в дома й към 20 часа вечерта от двама полицаи, което доста изплашило детето й.
„Основното обвинение към нас е, че пречим на работата на РИОСВ - подаваме много сигнали и искания по Закона за достъп до обществена информация, на които те трябва да реагират“, каза тя.
Директорът на РИОСВ инж. Цонка Христова потвърди, че проверката е по искане на РИОСВ. Неин обект са хора, които са подавали множество сигнали за замърсявания на въздуха, които според инспекцията са неоснователни.
„Бяхме засипани с жалби, ангажират ни, ходим на място, вземаме показания, вадим пътни листи, вкарваме в регистъра. Това са четири души, които да правят всичко, станахме луди. Не може непрекъснато да се повтарят неща, които не са истина и да се всява психоза у населението на Русе. Миризми има, но нивата на емисиите са в нормите и не може да се говори за отрови“, каза директорът на РИОСВ.
Ситуацията изглежда доста странна, защото петима от привиканите в икономическа полиция са доскорошни сподвижници на Цонка Христова в сдружението „Дишай Русе“. Някои от тях са свидетели по делото, което „Линамар“ води срещу РИОСВ. Христова беше сред учредителите на „Дишай Русе“, но го напусна през юни миналата година.