„Всички ние имаме нужда от този важен градски празник, за да отбележим новото начало на българската държавност. И забележете - всички назначени в новата администрация работят, без да са го учили, тоест виждаме като цяло подготвеността на българската нация да живее своята свобода.“ Това каза в словото си за 146-ата годишнина от Освобождението на Русе в Пантеона на възрожденците директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов.
„Виждаме и оръжията на бунтовниците, които са последен модел - сабите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър са и с револвер, но и могат да секат. Виждаме тайната кореспонденция на революционната организация, която показва изключително добра администрация и счетоводство. Виждаме опита на българските общини десетилетия преди Освобождението. Това говори, че българите са били готови за тази свобода. Те са готови да живеят свободно и го правят по достоен начин. Благодарим за всичко това, защото българите всъщност показват на себе си и на света, че свободата не им е подарена“, каза още проф. Ненов.  
Празникът започна с молебен в катедралния храм „Света Троица“, отслужен от митрополит Наум, архимандрит Макарий и свещеници от митпоролията. Събралите се пред църквата русенци бяха свидетели на влизането на руските войски в града начело с ген. Тотлебен. Възстановката бе организирана от националното дружество „Традиция“. 
„За нашата свобода бяха жертвани хиляди човешки животи. Тя носи много отговорност и е нещо, което можем доброволно да загубим, ако се поддадем на ежедневните трудности или темите, които ни разделят. Свободата ще ни бъде гарантирана единствено ако бъдем заедно като българи и като русенци“, заяви в речта си кметът Пенчо Милков.
„Извоюваната със собствените сили свобода е най-ценна и устоява във вековете, вместо която и да е протегната уж за помощ ръка. Въпреки че свободата дойде със сабите, топовете и на конете на освободителните войски, Русе беше готов за свободата си. В днешния ден ние празнуваме тук - в Пантеона на възрожденците, защото дължим столетна вечна признателност на нашите предшественици, нашите герои и освободители. Желанието за свобода преди всичко трябва да обединява“, посочи в обръщението си към русенци областният управител Данаил Ковачев.
В церемонията в Пантеона на възрожденците  участваха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, 13-и младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом, Дарина Даскалова - дългогодишен победител в рецитаторския конкурс „За да я има България“ и Детско-девическият хор „Дунавски вълни“ при ОбДЦКИ с диригент Весела Тодорова.