Жалба, в която се настоява да се провери дали производителят на алуминиеви автомобилни компоненти „Линамар“ изпълнява условията, записани в комплексното му разрешително, е подадена в Районна прокуратура Русе, научи „Утро“. Тя е подписана от членове на сдружение „Дишай Русе“ като Даниела Петрова и Ивелина Петрова, граждани, известни с екологичните си борби като Светлозар Станчев, както и от общинския съветник Рена Стефанова, чиято юридическа кантора е участвала в оформянето на документа.       

В жалбата си те призовават прокуратурата да провери излезлите още в началото на януари в общественото пространство твърдения, че биофилтрите и аспирацията на „Линамар“ не са влезли в експлоатация и работят от години в тестов режим. 
„Постоянното рестартиране на този режим не може да се приравни на поставяне в действие на пречиствателно съоръжение, тъй като единственият законен начин това да бъде сторено е да се въведе в експлоатация. Не е ясно и в процеса на рестартиране на режима дали съоръжението работи или във въздуха се изпускат вредни емисии, се посочва в жалбата. Подписалите я граждани настояват да се установи кое длъжностно лице е разрешили предприятието да бъде пуснато в експлоатация преди да са поставени в действие необходимите пречиствателни съоръжения.
Това не е първото сезиране на прокуратурата по казуса „Линамар“. Преди няколко месеца и директорът на РИОСВ заяви, че подава сигнал за проверка на залповите изпускания от предприятието, която да установи дали те се правят умишлено. До този момент обаче няма яснота дали прокуратурата е започнала такава проверка.