Борово е ясен лидер по процент на неграмотните сред общините в област Русе. Това показват неоповестени досега данни от преброяването на населението през 2021 г., предоставени по заявка на Института за пазарна икономика от националната статистика. Във възрастовата група 35-44 години делът им в тази община достига 7,86%, т.е. всеки 13-и има затруднения да чете и пише на български език. На обратния полюс очаквано е областният център Русе, където делът на неграмотните е под половин процент. 
Очаквано, предвид бързите подобрения на обхвата на образователната система, делът на неграмотните сред населението под 14-годишна възраст е относително нисък. Най-много хора, които не владеят български език дори на базово ниво, има в групата на 35-54-годишните. Сред по-възрастните дяловете на неграмотните намаляват значително.
Може да се каже, че община Русе е сред тези, в които образователната система се справя най-добре с ограмотяването на подрастващите. Във възрастовата група 9-14 г. само 0,37% не могат да четат и пишат, колкото и в столицата София. За сравнения в Стара Загора делът им е 1,47%, в Пловдив - 1,23%, в Бургас - 0,89%, във Варна - 0,53%. 
Има няколко видими клъстера с висока неграмотност сред децата в училищна възраст - в района на Сливен и Ямбол, както и край Кърджали, Добрич и Силистра. На тези места училищното образование все още видимо среща проблеми с обхващането на всички деца, както и с качеството на образование. Що се отнася до 15-24 годишните, се оформя още един клъстер в района на Ловеч, както и няколко общини около Пловдив. Там е и общината с най-много неграмотни сред тази група - Перущица, с цели 28%.