През март месец започва ефективното изграждане на магистралата от Русе до Бяла. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. Според него същинското строителство ще тръгне с настъпването на строителния сезон.
Първа копка на автомагистралата „Русе - Велико Търново“ бе направена на 3 декември миналата година, но както се очакваше, това остана само символичен акт и не започнаха никакви строителни дейности. Нямаше и смисъл да започва, тъй като разрешително за строеж беше издадено само за един малък участък от 8 километра. То пък трябваше да бъде издадено, за да не се изтърве крайният срок за издадената ОВОС. Затова министър Цеков подписа разрешителното и разпореди предварителното му изпълнение, за да не може евентуално обжалване да застраши цялата процедура.
Започване на същинското строителство през март също изглежда съмнително. Срокът за проектиране на втория участък от магистралата - обходът на Бяла, е 450 календарни дни, които изтичат на 13.03.2024 г. След това Експертен технико-икономически съвет към Агенция „Пътна инфраструктура“ следва да разгледа проектите и чак след одобрението им може да се премине към следващия етап, а именно същинското строителство. Проектирането на първия участък Русе-Бяла от км 0+400 до км 40+640 е с продължителност 510 календарни дни и следва да завърши до 12 май 2024 г. Разбира се, напълно възможно е проектантите да се справят по-бързо и да се надяваме, че това е наистина така.
Както „Утро“ писа, магистралата е разделена на три лота. Обществената поръчка за първите два: участъкът Русе - Бяла и обхода на Бяла (с обща дължина от 76 км) бе стартирана още през 2020 г., но изпълнители бяха избрани едва през 2022 г.
Изпълнител на участъка Русе - Бяла е ДЗЗД „Хемус-16320“, с партньори в обединението: „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали - Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД. Дължината на участъка е 40 км, като срокът за строителството му е над 5 години и 8 месеца.
Изпълнител на обхода на Бяла е ДЗЗД „АМ Русе Търново“, с партньори в обединението: „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство - Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД. Дължината на участъка е 35.4 км., като срокът за изпълнение е около 5 години.