274,5 млн. лв. е финансовата рамка на община Русе за 2024 лв., която единодушно беше приета от общинските съветници на извънредната сесия в четвъртък. Това е с 25 млн. лв. повече от бюджета за 2023 г.
„Направихме всичко възможно да се съобразим с всички предложения на гражданите и общинските съветници“, каза кметът Пенчо Милков. Той подчерта като свои приоритети подобряването на микроградската среда, по-голяма подкрепа на русенската култура и спорт, подобряване на достъпната среда, както и увеличаване на броя на служителите на Общинска полиция, които през настоящата година трябва да станат от 6 на 10 човека.
384 обекта са включени в Инвестицонната програма, включително 6 обекта по проекти и 30 изградени повдигнати пешеходни пътеки в района на училищата в града и кметствата. Предвижда се проектиране на кръгово на ул. „Шипка“ - излаз на бул. „България“ към ул. „Изгрев“, цялостно изграждане на инфраструктурата, обслужваща автокомплекс „Мото-Пфое“ и редица други подобрения, за които са настоявали русенци на срещи с общинските съветници от СДС. Също по поръчение на русенци, сдружение  „Дишай, Русе“ и фейсбук групите „Обществен съвет“ и „За чисти въздух и вода - Русе“ в бюджета са предвидени 30 000 лв. за дооборудване на автоматичната измервателна станция за качеството на въздуха, наета от община Белене, за измерване на органичните съединения формалдехид и диметиламин. Заделени са средства и за нейната акредитация, за да се гарантира, че данните са коректни и ще бъдат използвани от РИОСВ, ИАОС и МОСВ. Средствата се очаква да дойдат от по-добрата събираемост на данъци и такси.
Прието беше предложението на съветниците от БСП еднократната помощ за второ дете да бъде увеличена от 200 на 300 лв. и за близнаци от 400 на 600 лв. По предложение на общинските съветници от БСП Биляна Иванова и Елисавета Досева ще бъдат предприети стъпки за създаване на тийн спотове - обособени зони в кварталите, в които младите хора да се забавляват спокойно и да развиват своята креативност. По предложение на съветниците от БСП фонд „Гражданска инициатива“, по който гражданите обновяват сами междублоковите пространства, ще бъде увеличен от 300 на 600 лв.