Продажбата на билети за 63-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ започна на 16 февруари. Да си купиш билет за това най-очаквано културно събитие в Русе, обаче се оказва не толкова лесно. И то не защото някакви тълпи от любители на класическата музика са разграбили веднага билетите, а защото организацията на продажбите им е под всякаква критика, жалват се препатили в социалните мрежи.
Според съобщението на Община Русе, любителите на фестивала могат да закупят билети на каса „Опера“ всеки делничен ден от 10 до 14 и от 15 до 18 часа. Според касиерката на ММД обаче това не е съвсем така. 
„Пред касите заварих цифром и словом 11 души. Застанах на опашката в 11:05 ч. Привидно работеха две каси, но се оказа, че всъщност само на едната се продават билети за ММД, а другата е само за билети за концерти на Държавна опера Русе, която в настоящия фестивал има само два концерта. 40 минути по-късно касиерката на ММД обяви, че нарочно не е сложила табела с работно време, но в този момент я извади и предупреди, че в 13 ч ще преустанови работа и ще я поднови в 15 ч. На всички възражения, че обявеното работно време е друго, тя просто заяви, че тази информация е грешна и невярна. В това време работата на касиерката на Операта беше да седи на мястото си и да отпраща всеки новопоявил се на опашката с предупреждението, че няма да може да бъде обслужен до 13 ч“., разказа бившият общински съветник Мариета Волф. 
Опашката върви бавно, защото касиерката на ММД няма компютър и прави всичко на ръка - отбелязване на заявените места на скицата, писане на билетите, издаване на касови бележки (редовни, за пенсионери, ученици, студенти, групови с различни проценти намаление), закрепянето им с телбод за билетите, броене и разпределяне на парите.
За първия клиент отиват 45 минути. За час и 50 минути са обслужени 12 души. Такива космически технологии като POS терминал в касата няма. Двама от чакащите нямат достатъчно кеш и се налага да излизат да теглят пари от банкомат. 
„Тази година е 63-тото издание на фестивала. И усещането преди началото му е като за 1963 г....“, коментира Мариета Волф.
За концертите на 15, 17, 18, 20, 23, 24, 26, 28, 29 и 30 март закупуването на билети е възможно и през онлайн платформата Eventim. За останалите обаче трябва да се ходи до касата.
Фестивалът ще бъде открит на 15 март с прочутия „Реквием“ на Варди в изпълнение на Русенския фестивален оркестър и Русенския фестивален хор под диригентството на Емил Табаков и солисти сопраното Красимира Стоянова и младите певци Виолета Радомирска, Милен Божков и Деян Вачков. Сред ексклузивните имена в артистичната листа на фестивала са френско-белгийският струнен квартет „Данел“, известен с дръзките интерпретации на Шостакович, Вейнберг, Бетовен и др., необикновено атрактивният Саксофонен квартет Signum, блестящият тромбонен ансамбъл от Виена - Trombon Attraction, както и изключителното трио на концертмайстора на Виенската филхармония Албена Данаилова.