Община Русе да отдаде под наем малкия буферен паркинг за тежкотоварни автомобили, изграден до големия тир паркинг на бул. „България“, предлага общинската администрация. Както става ясно от докладната до Общинския съвет, съоръжението е въведено в експлоатация на 3 януари. Сега съветниците трябва да одобрят провеждането на публичен търг за отдаването му при начална наемна цена от 15 090 лева без ДДС месечно. 
Буферният паркинг е с капацитет от 75 паркоместа за тежкотоварни автомобили. Той бе изграден с финансиране от държавата в размер на 3 млн. лева, за да помогне за облекчаване трафика на тежкотоварни автомобили, изчакващи да преминат през Дунав мост. Имотът е с обща площ от 45 172 кв. м, като освен 75-те паркоместа в него има изграден павилион за охрана.
Експлоатиране и управлението на изграденото съоръжение е специфична икономическа дейност, която трудно би могла да се администрира като услуга, предлагана от общинската администрация, мотивира се екипът на кмета Пенчо Милков. Експертна оценка от независим оценител определя справедлива цена от 1,60 лева за кв. метър или 15 090 лева без ДДС на месец. При такъв наем Общината ще получава още 190 800 лева годишно.
Процедурите за отдаване на общински имоти изискват провеждането на търг, но на практика е ясно, че други кандидати освен фирма „Тир паркинг Русе“ ООД, стопанисваща големия частен паркинг, не може да има. Двата паркинга на практика са слети, а за общинския няма отделен подход и единственият достъп до него е през входа на частния. При това положение Общината наистина няма как да използва „своя“ паркинг и отдаването му под наем изглежда единствено възможната стъпка. Общинските съветници нямат избор, освен да го одобрят и вероятно дебати ще има единствено по отношение на цената. Частният тир паркинг взема по 15 лева на ден от българските камиони и по 25 евро от чуждестранните, така че въпросът е каква част от малкия паркинг в дъното на големия ще може да бъде запълван.