Да се проведе публичен търг с тайно наддаване за учредяване възмездно право на строеж за изграждане на жилищна сграда на терен на ул.“Котовск“, на който преди години се помещаваше дирекция „Местни данъци и такси“, ще решава Общинският съвет на 29 февруари. Предложението на администрацията е в отговор на постъпила оферта от русенската строителна компания „ВИВТ“ ООД. 

Търгът е за учредяване възмездно право на строеж за изграждане на жилищна сграда със застроена площ от 925,40 кв.м., разгъната застроена площ от 2644 кв.м. на всички надземни етажи, с подземен етаж (сутерен) на едно ниво с площ от 1170 кв.м., с обща площ на застройката от 3814 кв.м., включваща надземни и подземен етажи, с основна височина на застрояване до 15 м.
Заплащането на цената на правото на строеж ще се извърши не с пари, а чрез предоставяне в собственост на Община Русе на част от новопостроената сграда в размер на минимум 373,66 кв.м. жилищна площ във вид на жилища. По условие те трябва да са с площ до 70 кв.м, така че в замяна на терена си Общината ще получи поне 6 апартамента. Класирането на подадените оферти на явилите се и допуснати до търга участници се извършва на база предложените от тях жилища /чиста площ, без идеални части/ в сградата, построена при реализиране на учреденото право на строеж. На първо място ще се класира участникът, предложил най-голяма жилищна площ. Той ще има на разположение две години от датата на издаване на разрешително за строеж, за да завърши новия блок заедно с нужната инфраструктура, озеленяване и тротоари.
Новопридобитите апартаменти ще станат част от общинския жилищен фонд.