Старият и новият цар на лозята в Ценово, предвождани от музиканти, посетиха кабинета на кмета на общината д-р Петър Петров. Тук беше и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев. Гостите изпълниха земеделския марш и песни, посветени на лозята. Така започна вчерашното честване на Трифон Зарезан, който бе отпразнуван във всички населени места в общината.
На площада двамата царе бяха посрещнати от момичета в национална носия с вино и прясно изпечен хляб. Досегашният цар Цветелин Валентинов отряза лозова пръчка от асмата, под която има пейка за почивка в центъра на Ценово. Лозата е засадена преди години от Георги Бонев, един от радетелите за развитие на лозарството в региона. Ритуално зарязване извърши и новият цар Николай Здравков, който официално получи атрибутите на властта - короната, знамето и наметало. Двамата поляха корените на лозата в червено вино, с наричания да се налеят едри и тежки гроздове.  Николай е млад земеделски производител. Той се е специализирал в производството на зеленчуци и неговата продукция печели все по-голяма популярност не само в Русенска област, но и в Северна България. На площада се изви весело хоро, а местното читалище бе осигурило за присъстващите почерпка - по чаша пенливо червено вино и мезе.
За нов цар на лозята в Караманово беше обявен Александър Алеков, който е единственият производител на грозде в района. Конкурсът за най-добро домашно вино беше спечелен от кабернето на Красимир Анчев.
В Долна Студена за цар на лозята беше избран Драгомир Ангелов - земеделски производител и любител лозар.