Емил Стоянов бе избран за най-добър стопанин, а Димитър Бригов бе обявен за цар на лозята в известното с отличните си вина село Пиргово на вчерашния празник Трифон Зарезан. В ритуалното зарязване на лозята се включиха областният управител Данаил Ковачев, заместникът му Георги Георгиев и други официални гости.
Лозовите масиви в землището на Емил Стоянов са създадени в периода от 2008-2015 година и са разположени на площ от 350 декара. Отглеждат се предимно сортовете „Мускат Отонел“, „Пино Шардоне“ и „Мерло“. В нормално стопанска година добивът от декар е по около 1000-1100 кг.
„Нека славим и почитаме своята земя, която се отплаща за труда ни с обилен плод, носейки надежда за берекет и спорна година. Поздравявам тези, които въпреки трудностите, са избрали да продължат традициите на старите майстори, за да не се прекъсва връзката с поминъка на нашите деди“, каза кметът на Пиргово Николай Караиванов.
По традиция празникът започна в центъра на селото с богата фолклорна програма, а отец Драгомир отслужи благодарствен молебен. Имаше и конкурс за най-добро пирговско вино. Отличени бяха шестима винари. В категорията за най-добро червено вино първи стана Станчо Цанков, а след него се наредиха Димитър Милев и Величка Стоянова. Първото място за най-пивко бяло вино бе присъдено на Димитър Милев. Втори и трети станаха Васил Балтаджиев и Добромир Камарашев.
 Празникът приключи с концерт на дует „Шик“, а преди това за доброто настроение на всички се погрижи формация „Север“ със солист Виляна Бойчева.