Ремонтът на Дунав мост вече е с една крачка по-близо до започване след като Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) най-после избра фирма за строителен надзор. Според транспортния бранш това бе най-голямата спънка пред възстановяването на това изключително важно за Русе и цялата страна съоръжение. Ценовите предложения на фирмите са отворени на 7 ноември 2023 г., но изборът на изпълнител се забави повече от три месеца. 
Със свое решение от вчера председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов е определил за победител ДЗЗД „Дунав мост - ПИИ-Строл“, с партньори „Пътинвест-Инженеринг“ АД и „Строл-1000“ АД, с предложена обща цена за изпълнение от 707 000.00 лв. без ДДС. На второ място е класирано обединението ДЗЗД „ПТДМ“, с партньори „ТРИ - ЕС“ ЕООД и „Пътконсулт“ 2000 ЕООД, с предложена обща цена в размер на 1 248 000 лв. без ДДС.
За строителен надзор имаше далеч по-ниски оферти в диапазона 350 хил. - 530 хил. лева. АПИ обаче е отстранила пет от всичко осем кандидати за обществената поръчка.
Решението може да бъде обжалвано пред Комисия за защита на конкуренцията в 10-дневен срок и изглежда много вероятно това да бъде направено, което би означавало допълнително забавяне на ремонта. Това обаче не е единствената пречка, тъй като не е ясно кога за строителните дейности ще има пари. Както „Утро“ писа, през ноември пътната агенция избра обединението „Дунав мост“, в което участват „ГБС - Инфраструктурно строителство“ и „Пътинженеринг“, да извърши основният ремонт на Дунав мост. Договорът бе подписан на 26 януари, но без начална и крайна дата, с уговорката сроковете започват да текат след като бъде осигурено финансиране, за което изпълнителят ще бъде писмено уведомен.
Основен ремонт на построения през 1954 година Дунав мост до момента не е извършван. Преди повече от 22 години са укрепвани фугите, а през 2011 г. са подменени хидроизолацията и асфалтовата настилка.