Съвместна церемония, посветена на 151-ата годишнина от гибелта на Васил Левски, организират Община Русе и Областната администрация. Събитието ще се проведе на 18 февруари, неделя, от 11.30 часа пред паметника на Апостола на свободата в Парка на възрожденците. По традиция в неделното събитие ще участва Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев ще приеме почетен караул от гарнизонна и представителен строй от 13-и гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом. Предвижда се пред Паметника да бъде строен и почетен караул от регионалния клон на национално дружество „Традиция“. Водещ на церемонията ще бъде актьорът от Драматичния театър Венцислав Петков, а един от победителите в конкурса „За да я има България“ - 17-годишният Максим Атанасов от Строителната гимназия, ще изпълни „Обесването на Васил Левски“. Ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на Дякона и благодарствен молебен от свещеници от Русенската митрополия. В програмата е предвидена и една от любимите на му песни „Все за тебе мисля, мамо“, която според някои изследователи е негова авторска.
Датата за отбелязване на трагичното събитие бе променена миналата година след единодушно гласуване на Обществения съвет по култура. Членовете на съвета решиха паметната годишнина да се отбелязва на 18 февруари, както бе възприето след представяне на убедителни доказателства от историци и в други български градове, включително и в родния на Васил Левски - Карлово.
Желаещите да положат венец могат да го заявят писмено на следните на два електронни адреса: [email protected]. и [email protected]