12 са кандидатите, които са подали заявления в Регионалното управление на образованието с намерението да станат директори на 7 училища в Русе и областта, за които са обявени конкурси. Както „Утро“ писа, предстои да се изберат ръководителите на пет основни и едно средно училище и една професионална гимназия, където в момента управлението се осъществява от временно изпълняващи длъжността. 
Би било пресилено да говорим за силен интерес към конкурсите, коментира началникът на РУО Росица Георгиева, като посочи, че за три от учебните заведения има само по един кандидат.        

Това са русенското „Олимпи Панов“, „Христо Смирненски“ в двемогилското село Баниска и „Петко Рачов Славейков“ във ветовското село Смирненски. По двама са кандидатите за средното училище с най-голям брой ученици в Русе и единствено обучаващо на далекоизточни езици „Васил Левски“ и за основно училище „Христо Смирненски“ в русенския квартал „Долапите“. Най-привлекателни за хората с директорски амбиции са се оказали основно училище „Братя Миладинови“ и ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ - и за двете има по три подадени заявления. 
В момента комисия по допускане на кандидатите се запознава с техните документи и в петък трябва да стане ясно кои от желаещите да участват в конкурсите имат това право и кои не. Всеки от недопуснатите ще разполага със 7 дни да обжалва становището на комисията, уточни Росица Георгиева. И допълни, че конкретните дати за реалното провеждане на конкурсите ще бъдат обявени допълнително, като първите ще са след 26 февруари. Те ще протекат в два етапа: писмен изпит, който включва решаване на тест, и събеседване с кандидата, в рамките на което кандидатите ще защитават свои концепции за тригодишно управление на училището и ще решават конкретни казуси. 
Както „Утро“ съобщи, това е първата вълна от директорски конкурси, като в момента те се провеждат само за 7 общински учебни заведения. Предстои втора - най-вероятно след края на учебната година, при която ще се търсят нови директори за няколко държавни професионални гимназии и училища с вече пенсионирани или напуснали по различни причини ръководители. Сред тях са ПГ по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“, ПГ по облекло „Недка Ив.Лазарова“, ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“, основните училища „Никола Обретенов“ и „Ангел Кънчев“ и други.