617 инсталации за производство на електричество от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) със сумарна мощност 32,16 мегавата са инсталирани на територията на Русенска област към момента, показват данните на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Тя поддържа подробна информация за конкретни ВЕИ обекти, тяхната локация и дата на въвеждане в експлоатация, както и агрегирани данни по видове ВЕИ мощности. 616 от тези възобновяеми енергийни източници са фотоелектрически централи (ФЕЦ) и само една в община Борово разчита на вятъра. Тя е и най-старата мощност за производство на зелен енергия в областта.
Най-голяма част от тези ФЕЦ са изградени на територията на община Русе - 196. Картата на АУЕР за Русе изглежда наистина впечатляващо - фотоволтаик до фотоволтаика. Соларни панели в солидни количества обаче могат да се видят в абсолютно всички общини от областта. И това са само обекти, за които АУЕР е издала гаранция за произход на енергията. Гаранцията трае по една година, а целта й е да докаже, че даден обем електроенергия, който се търгува на пазара, е произведен от възобновяем източник. Съответно, данните не покриват ВЕИ мощности за собствено ползване, чиято енергия не се продава. И които вероятно са дори повече.
Русе и Силистра са сред най-изгодните за изграждане на ФЕЦ области в страната, тъй като в тези райони се отчита най-висока слънчева активност. Нещо, което русенци изпитват на гърба си всяко лято, когато градът ни е в челото на най-горещите в страната. Засега обаче областта не е сред челните по изградени ВЕИ, много повече са слънчевите централи в Южна България. Само в един Пазарджик са инсталирани 230 мегавата. Ако обаче се реализират всички анонсирани в последната година проекти, мощността на русенските ВЕИ може дори да се удесетори. Само една от анонсираните вече инвестиции включва изграждането на две ФЕЦ с обща мощност 230 мегавата в землищата на Кацелово, Острица, Каран Върбовка и Пепелина. Все повече фирми изграждат соларни инсталации на покривите си и това се превръща вече в стандарт.
Същото важи и за собствениците на къщи. Соларна система на покрива се изплаща за 7-8 години, а инвестицията за 3 киловата фотоволтаици излиза около 6 хиляди лева.