И тази година на два пъти ще променяме с час напред и назад времето на часовника, въпреки че 95% от българите искат тази практика да бъде преустановена. Това става ясно от отговор на енергийния министър Румен Радев до русенския депутат Мартин Димитров, който се интересува как върви подготовката за завръщане към стандартното астрономическо време.
Както обяснява Радев, подготовка всъщност няма, тъй като се чака общоевропейско решение. Въпросът бе поставен в Европейския парламент още през 2018 г., Европейската комисия проведе консултации, в които 84% от анкетираните подкрепиха преустановяването на смяната на часовото време два пъти годишно. Позицията на Съвета на ЕС обаче не е финализирана, тъй като страните не могат да се разберат дали да останат по лятно или по зимно часово време, а часовите зони трябва да останат хармонизирани в рамките на ЕС. Темата не е дискутирана от 2019 г., не е включвана в дневния ред на съвета на ЕС и не може да се прогнозира бъдещото развитие по нея.
Според националните анкети 95% от българите са против сезонните промени на часовото време. 51% искат за постоянно лятното часово време, а 38% - зимното. Но и българите като останалите европейци ще продължат да сменят времето на часовниците.