Национална мрежа за децата започна подготовката на тринадесетия мониторингов доклад „Бележник - Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“. И тази година анализът ще бъде изготвен от десетки независими експерти и ще включва оценка за напредъка на държавните институции в 8 области - Благосъстояние и детска бедност, Образование, Здравеопазване, Семейна среда и алтернативни грижи, Ранно детско развитие, Насилие над деца, Детско правосъдие, Спорт и култура и Детско участие. Както всяка година експертното проучване ще се базира на информацията, предоставена от над 25 национални и местни институции, включително министерства.
По традиция, заедно с експертното мнение, своята оценка ще дадат деца, млади хора, родители и професионалисти (учители, здравни и социални работници и др.). Вече са достъпни за попълване двете анкетни форми - за възрастни и за млади хора до 18 г.
Национална мрежа за децата отправя покана за включване в анкетите за „Бележник 2024“. Въпросниците са в девет части, отговарящи на областите от живота на децата, които всяка година биват анализирани в Бележника. Всеки участник може да даде своето мнение в една, няколко или във всички области. Оценките се поставят както в училище - 2 е най-ниската, а 6 - най-високата.
Участието е доброволно и напълно анонимно, без посочване на лични данни. Попълването на анкетата може да бъде прекратено по всяко време.
Повече информация може да се намери на сайта  https://nmd.bg/.