Комисията за енергийно и водно регулиране ще разглежда днес заявление за изменение лицензията на „Топлофикация Русе“ за дейността „производство на електрическа и топлинна енергия. Русенското дружество предлага намаляване на инсталираната мощност на турбогенератор 1 от 30 MW на 9 MW, и въвеждане в експлоатация на заместващ обект „когенерация“, състояща се от три броя когенератори с обща инсталирана електрическа мощност 20,91 МW. С промяната „Топлофикация Русе“ ще намали изгарянето на въглища, което ще направи централата много по-екологична. Дружеството посочва, че изграждането на заместващ обект „когенерация“ е в изпълнение на европейските директиви за ограничаване на вредното въздействие върху околната среда и намаляване на вредните емисии при производството на електрическа и топлинна енергия, както и че кореспондира с последните изменения в т. нар. европейска „зелена сделка“, която насърчава производство на електрическа и топлинна енергия в съоръжения, използващи основно гориво - природен газ. 
Koгeнepaтopитe са енергийни съоръжения, състоящи се от двигател с вътрешно горене, използващ за гориво природен газ, електрогенератор, произвеждащ електричество, котел утилизатор на топлината от изгорелите газове, пулт за управление и контрол. Инсталацията е автономна и покрива собствената си електроконсумация с част от произведената електроенергия. КПД на такъв двигател е около 45% при 30% за газовите турбини, което обещава по-ниски разходи. С влизането им в експлоатация „Топлофикация Русе“ ще премахване напълно използването на въглищата извън отоплителния сезон още през следващата година.
Очаква се след тези три когенератора да бъдат инсталирани още два, производство отново на финландската компания Wartsila. Номиналната входяща топлинна мощност на всеки от тях ще е равна на 19,7 MW. Инвестицията получи одобрение от РИОСВ-Русе през декември миналата година.