Ядрено-магнитен резонанс, мамограф и ехограф за 2 800 000 лева закупи Комплексният онкологичен център в Русе. С част от средствата са ремонтирани и помещенията за новата медицинска апаратура, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Камен Кожухаров и допълни, че това е част от програмата за модернизиране на Онкоцентъра. Новата апаратура е закупена по съвместен проект с „Регионален фонд за градско развитие“ АД и се финансира с дългосрочен кредит, като има и самоучастие.
Мамографът извършва 3D-томосинтеза и контрастно усилване, което изследване досега не беше възможно в Русе. Изследвания ще се правят както на пациенти с онкологични заболявания, така и на всички, които желаят, като начинът за това е с направление или след заплащане. 
Сред гостите на официалното въвеждане в работен режим на новата апаратура бяха областният управител Данаил Ковачев, зам.-кметът Димитър Недев и директорът на РЗИ доц. Александър Парашкевов, които поздравиха домакините и подчертаха важността й за здравеопазването в Русе.
Д-р Десислава Генова, началник на отделението по образна диагностика в КОЦ-Русе, каза че всички функции, които имат апаратите, са с цел да се извърши по-добра профилактика на населението за ракови образувания. 
„Ядрено-магнитният резонанс ще допълни останалата диагностика, която извършваме. Отделно, той е с по-широк отвор от останалите апарати в града, което е полезно за пациентите с клаустрофобия, тъй като те ще се чувстват по-комфортно при изследването“, каза д-р Генова. 
Тя коментира, че се наблюдава тенденция към увеличаване броя на болните с ракови образувания.
„А още по-страшното и социалнозначимо е, че откриваме ракови образувания при все по-млади хора. За щастие, диагностицирани навреме, те могат да се лекуват успешно, да бъдат дълго време в ремисия“, каза д-р Генова.
При жените гърдата най-често е органът, който е засегнат, а при мъжете - простата, дебелото черво, а също и белият дроб.
Средно 12 000 души преминават годишно през Комплексния онкологичен център, като голяма част от тях посещават болницата за профилактика.