След като няколко поредни тримесечия броят на сделките с имоти в Русе отбелязваха спад, те се връщат към растеж, макар и символичен, в края на миналата година, показват данни на Агенцията по вписванията. В периода октомври - декември 2023 г. са отчетени 1385 продажби, което е с 1,2 на сто повече, отколкото през същия период на 2022 г.        

Данните не разграничават сделките от рефинансиранията, Агенията по вписванията не дава и разбивка по различните видове имоти, така че е трудно от тях да се извлекат някакви тенденции. По отношение на сделките с жилищни имоти по-показателни са числата за сключените в този период ипотеки. Законовите ипотеки, сключвани при покупки на ново строителство, са 72, колкото и преди година. А договорните, използвани при закупуване на съществуващо жилище с банков заем, са 249 - с 10 на 100 повече отколкото предходната година. При все това домакинствата с ипотечни кредити не са се увеличили кой знае колко, тъй като за трите месеца са заличени 245 ипотеки. И вероятно има доста хора, които са погасили кредитите си с нови заеми, получени при по-добри условия. 
Високите цени, които през миналата година достигнаха 15-годишен връх, както и очакванията за повишаване на лихвите по ипотечните кредити подобно на държавите от Еврозоната, правят купувачите на имоти у нас по-предпазливи. Ситуацията у нас все още е доста по-благоприятна, отколкото в Западна Европа, тъй като банките ни са пълни с кеш, който няма къде да пласират. Спестовни българи държат по сметки в банки към 80 млрд. лева, за които не получават почти никакви лихви, което поевтинява кредитния ресурс. Но тази ненормална ситуация едва ли ще продължи още дълго. 
В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база. Броят на сделките в страната остава на най-ниското си ниво от четвъртото тримесечие на 2010 г., след като достигна 13-годишно дъно през лятото на 2023 г. За цялата 2023 г. у нас са били изповядани 215 507 сделки с имоти, като намаляват с 11,2 на сто спрямо предходната година.

Строителството на 293 жилища 
е започнато за година в областта

Стремителния скок на цените на апартаментите заради инфлацията през последните две години изглежда помпа и ентусиазма на строителните предприемачи. През 2023-а секторът отбелязва ръст - както в броя на започнатите нови сгради и жилища, така и по отношение на извадените разрешителни за строеж.
За цялата минала година е започнато строителството на 293 жилища, което е скромно число, но пък по-голямо отколкото през 2022 г. (208). Издадените разрешителни за строеж са за 425 жилища, с 30 на сто повече от предходната година. През 2023-а стартираха няколко големи проекта за жилищно строителство около „Кауфланд“ и „Практикер“ по бул.“Липник“.
В последните години в цялата област се строят по 200-300 нови жилища годишно, които са крайно недостатъчни за обновяването на сградния ни фонд. От друга страна и населението продължава да намалява прогресивно, така че кандидатите за нови домове също не се увеличават. За последните 10 години живеещите в област Русе са намалели с една четвърт или с над 54 хил. души. През 2011 г. на едно жилище в областта се падаха почти двама души, сега числото е под 1,5. Къщите по селата са намалели с 2500, но пък с над 2000 са се увеличили жилищата в града. В същото време населението на областния център е намаляло с около 25 хил. души.