Изложба под наслов „Ахимса: ненасилието“ гостува до 18 февруари в Русенската художествена галерия. Нейни организатори са Художествената галерия и Индологическа фондация „Изток-Запад“, с подкрепата на посолството на Индия у нас.
Сред гостите на събитието беше извънредният и пълномощен посланик на Индия в Република България и Република Северна Македония Н. Пр. Санджай Рана, който в петък проведе серия срещи с областтия управител Данаил Ковачев, със зам.-кмета Димитър Недев и с ръководството на Русенския университет, където се обучават студенти от Индия.
„Много съм радостен да бъда в Русе, защото този град има специално място в моето сърце. Известният индийски поет и философ Рабиндранат Тагор е бил в Русе през 1926 г. и той много е харесал този град. Днес сме тук по един специален случай. Ненасилието има две части - да не нараняваме другия по никакъв начин - това е лесната част, по-трудната е да не отговаряме на насилието с насилие и това трябва да се учи, особено когато конфликтите нарастват всеки ден. Ненасилието никога не е лесно, но това е единственото нещо, което може да спре цикъла на конфликтите и насилието“, каза в словото си Н. Пр. Санджай Рана и даде пример от историята на Индия с една от многото постъпки на Махатма Ганди. Идеологът за решаване на всички проблеми с мирни средство спира кампания за масово гражданско неподчинение в рамките на освободителното движение заради опасения, че движението е напът да поеме завой към насилие.
„Благодарен съм, че подобна изложба се реализира в нашия град, защото не трябва да се оставяме да бъдем приспани от ежедневните си проблеми, а напротив трябва да сме постоянно ангажирани със случващото се в обществото“, се казва в изпратеното от Данаил Ковачев поздравление.
„Този уникален проект, вдъхновен от идеите на водача на индийското движение за независимост, поражда много размисли. Светът днес е предизвикан да се противопостави на всякакви форми на насилие и изкуството е едно от средствата, с които да го направи“, заяви на свой ред Димитър Недев.