Двадесет са русенските адреси, включени в списъка на 100-те забележителности, с които участниците във веломаршрута „Дунав Ултра“ могат да се запознаят, докато преминават 700-те километра по поречието на голямата река. Най-дългият туристически веломаршрут в България, който започва от най-северозападното населено място в България - село Куделин, и завършва в най-североизточното - село Дуранкулак, получи голямо международно признание, като влезе в специалната селекция Best in Travel 2024 на Lonely Planet и стана единственото българско туристическо предложение през последните години, което намери място в световния гигант в пътешествията. 
В началото на всяка година „Дунав Ултра“ обявява списък на 100-те забележителности, които дефинират идентичността на маршрута. Те се подбират според възможностите участниците да ги преживеят чрез визия, вкус, аромат, духовни потребности, естетика, познание и култура. Русенска област е един от важните региони, през които минава маршрутът, и в този списък тя присъства с: меандрите на река Янтра; Паметникът на Ленин в Новград; местността Марков кръст край Джулюница; въженият мост в Беляново; местността Скаидава-Калето край Батин; местността Стълпище край Мечка; Тракийското съкровище от Борово; Къщата-музей „Филип Тотю“ в Две Могили; пещерата „Орлова Чука“; Средновековната крепост „Червен“; Ивановските скални църкви; Басарбовския скален манастир; Доходното здание, Паметника на свободата, Пантеона на възрожденците, Крепостта „Сексагинта Приста“, църквата „Св. Троица“, Екомузея с аквариум и архитуктурните елементи в центъра на Русе; защитената местност Ряхово - Калимок - Бръшлен.
За 2024 г. към този списък са добавени още четири забележителности, с които ще се запознаят участниците във веломаршрута: творчеството на родения в гр. Оряхово световноизвестен художник проф. Марин Върбанов, Тракийското сребърно съкровище от с. Букьовци (днес гр. Мизия), „Бялата лястовица“ на Йовков - почит към учителската и творческа дейност на писателя в неговия любим добруджански период, и Природен парк „Персина“ - единственият природен парк по поречието на река Дунав в България.
Нарастващата популярност на „Дунав Ултра“ се очаква да привлече още повече любители на пътешествията, жадни да открият непознати места, хора и обичаи. А Русе и областта им предлагат незабравими преживявания, докато отдъхват от маратонското въртене на педалите. Така че „Дунав Ултра“ не е само изпитание за издръжливост. То е възможност да се гмурнеш в богатата история и природното богатство земята по поречието на голямата река.