Театралното изкуство в Русе получи поредно голямо признание - две пиеси донесоха на драматичния и кукления театър пет номинации за националните награди за сценични изкуства „Икар 2024“. 
Спектакълът „Странна случка с куче“ на ДТ „Сава Огнянов“ получи номинации в три категории. Той е изграден по романа на Марк Хадън, режисурата е на Боян Иванов.
Младият актьор Калоян Желев е с номинация за дебют за ролята си на Кристофър. Негови съперници са Владислав Стоименов за режисурата на „Арт“ от Ясмина Реза в Младежки театър „Николай Бинев“, Димитър Ангелов за Шарлоте фон Малсдорф в „Докато смъртта ме раздели“, Сцена Дерида, и Теодор Ненов за Грегор Замза в „Преображението“ по Франц Кафка, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград.
Ванина Цандева (сценография и костюми) и Тодор Тодоров (видеомапинг) са номинирани за сценография. В тази категория те ще се състезават с Борис Далчев  (сценография) и Кънчо Касабов (костюми) за „Хага“ от Саша Денисова, реж. Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов“, и Никола Налбантов за „Метаморфози“ по Овидий, сценична адаптация Мери Цимерман, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград.
Христо Намлиев е един от тримата финалисти в категория „Авторска музика“. Останалите са Калин Николов за „Всичките наши тела“ по Георги Господинов, реж. Мартин Киселов, Драматичен театър „Невена Коканова“ - Ямбол, и Милен Апостолов за „Преображението“ по Франц Кафка, реж. Веселка Кунчева, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ - Благоевград.
Кукленият театър е оценен също с три номинации за спектакъла си „Ясен и Омая“ от Петя Миладинова (по мотиви от приказката „Неродена мома“), режисьор Ивайло Марков.
В категорията „Постижение в кукленото изкуство“  Гилдията на творците в кукленото изкуство и комисия в състав: проф. Васил Рокоманов (сценограф), Димитър Димитров (актьор, режисьор), Мая Димитрова (актриса, режисьор) са номинирали Наталия Гочева за сценография на „Ясени Омая“ и за още две нейни цялостни творчески решения - сценографията на „Пепеляшка“ по Шарл Перо, постановка Боньо Лунгов, режисура и хореография Константин Каракостов, Столичен куклен театър, и  „Студеното сърце“ по Вилхелм Хауф, реж. Тодор Вълов, Общински куклен театър - Благоевград. 
В същата категория Държавен куклен театър-Русе е представен и от Христина Стоянова за ролите на Халата и Омая 2.
Третата номинация в тази категория е на Елица Петкова за режисурата на „Тайната на Ленхен“ по Михаел Енде, Държавен куклен театър - Стара Загора.
В категорията „Куклен спектакъл“ „Ясен и Омая“ ще се състезава с „Пепеляшка“ по Шарл Перо, постановка Боньо Лунгов, режисура и хореография Константин Каракостов, Столичен куклен театър, и „Тайната на Ленхен“ по Михаел Енде, драматизация и реж. Елица Петкова, Държавен куклен театър - Стара Загора.
Наградите се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра - 27 март, а всички номинирани спектакли ще бъдат представени в рамките на ХIX издание на Софийския театрален салон. През 2024 г. наградите на Съюза на артистите в България за сценични изкуства ще бъдат връчени за юбилейния 50-и път. По традиция наградите са част от Националния културен календар на Министерството на културата и Календара на културните събития на Столичната община.
„Странна случка с куче“ може да гледате на 6 февруари и на 8 март в Русе, а на 20 февруари ще бъде показан в Младежки театър „Николай Бинев“ в София. „Ясен и Омая“ ще се играе в Кукления театър на 8 февруари.