Областната администрация и три партии, но не заедно, а самостоятелно, почетоха жертвите на комунистическия режим с поднасяне на венци и цветя пред мемориала на площад „Оборище“ в Русе. 
В деня за памет за смразяващото време, което сега мнозина се опитват да представят като най-добрия период за България, с послание във фейсбук се включи и митрополит Наум.
„В деня на св. мчк Трифон, с почит и заупокойна молитва отбелязваме един мрачен момент от нашата история, който обаче сме длъжни да помним винаги.
На 1 февруари 1945 г. бяха изпълнени смъртните присъди срещу български граждани, офицери и политици, постановени от т. нар. „Народен съд“, като последователно са екзекутирани 2730 души.
След тази дата, белязана с началото на унищожаването на българския елит, от земния свят си отидоха като мъченици и мнозина духовници и християни, погубени от ръцете на богоборците. 
Ето защо, не бива да сме безучастни към тази наша национална трагедия, заради която хиляди български семейства останаха без бащи, съпрузи и синове, ликвидирани физически по най-жесток начин, но удостоени от Бога с мъченически венец. 
Бог да прости упокоилите се наши сънародници, погинали във времето на комунистическия режим в България, удостоявайки ги с блаженство в Царството си, за да имаме и техните молитви пред Престола на Всевишния. Амин!“, гласи част от посланието на Негово Високопреосвещенство.
На 1 февруари през 1945 г. т.нар. Народен съд осъжда на смърт 147 души от държавния и интелектуалния елит на Царство България. Присъдите са изпълнени още същия ден. Само за няколко месеца убити или безследно изчезнали са десетки хиляди души. И това се оказва само началото на репресиите, които заливат страната и продължават десетилетия. През 2000 г. България прие специален закон, който обявява комунистическия режим за престъпен, а Българската комунистическа партия - за отговорна за управлението между 1944 и 1989 г., довело страната до национална катастрофа. 1 февруари е определен за ден на признателност и почит към жертвите на репресиите с решение от 19 януари 2011 година по времето на кабинета „Борисов“ по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.
„Днес свеждаме глава пред неудобните за комунистическия режим достойни хора, които не останаха равнодушни към съдбата на държавата и свободата на личността. Може би сред най-важните уроци, които трябва да научим, вглеждайки се в миналото си, е, че днес също трябва да се противопоставяме на тези, които под прикритието, че обединяват нацията, прокарват собствените си интереси“, заяви областният управител Данаил Ковачев.
„Хората са били принуждавани да вярват, че са равни, докато в същото време верните на партията са се ползвали с много предимства. Хората са били заблуждавани и са живеели в измислена от управляващите реалност, нарочно създадена, за да ги манипулира и да ги подчини така, че да нямат гражданска позиция“, каза заместникът му Георги Георгиев.
Във възпоменанието участва и поканената от Ковачев Ивелина Игнатова, зам.областен управител на Разград.
„Периодът 1944-1989 година е целенасочен и брутален опит за обезличаване на нацията. Много е важно днес политиците, като работим за разгръщане способностите на хората, да покажем колко негативни са били последиците от постоянното ограничаване на действията“, посочи тя.
„Ние, наследниците на хора, които са пострадали, трябва да помним този ден и да го почитаме. Не трябва да допускаме тези мракобесни времена да се връщат в Новата история. Занапред трябва да го предадем и като завет на нашите наследници. Призоваваме за едно смирение. Дори и тези, които са правили тези злини, трябва да бъдат опростени. Ние прощаваме, но не забравяме, и дано и Господ им прости“, каза пред мемориала общинският лидер на СДС Станимир Станчев, който засвидетелства уважение към паметта на жертвите заедно със съпартийци.
„Ние имаме отговорност да пазим тази памет, за да не повтаряме никога грешките от миналото“, посочи  зам.-председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Светлозар Симеонов. Той, заедно с колегите си от Общинския съвет Йорданка Даневска, Евгени Игнатов и Иван Иванов, поднесоха цветя пред паметната плоча на площад „Оборище“ от името на общинската структура на партията.
„Трагична дата в съвременната българска история е нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година. Преди 79 години Народният съд чрез скалъпените си процеси лишава нацията ни от значителна част от ерудирания й потенциал. Произнесените в цялата страна 9550 присъди, с които са осъдени на смърт 2730 българи - представители на държавния, политическия, военния и интерлектуалния елит на България, свидетелстват за целенасоченото ликвидиране на евентуалните противници на наложения чрез управлението на ОФ у нас комунистически режим“, отбеляза Траян Тотев, секретар на областното ръководство на ВМРО.