„Не е вярно, че аспирацията и биофилтрите на „Линамар“ никога не са работили. При всичките ни проверки в предприятието инсталацията е била включена и действаща, макар и все още да не е въведена официално в експлоатация и да няма акт 16“. Това заяви за „Утро“ директорът на РИОСВ инж. Цонка Христова по повод информацията на русенския депутат Иван Белчев, получена от РДНСК, че тази вентилационна система никога не е работила.     

Според Цонка Христова в нормативната уредба има пропуски, които позволяват различни тълкувания, и това е причината тази странна ситуация в предприятието да продължава. В комплексното разрешително на „Линамар“ е записано, че трябва да има работеща аспирация и биофилтри. Никъде обаче в него не пише, че съоръжението трябва да бъде въведено в експлоатация и да има акт 16. Има една Наредба 15 на МРРБ, която много подробно описва условията, на които трябва да отговаря едно такова съоръжение. В нея обаче не се казва кой трябва да осъществява контрола върху изпълнението, обясни директорът на РИОСВ. Тя сподели, че е възложила правен анализ, който да изясни сложната ситуация.
При все това светлина в тунела има, тъй като предписанието на РИОСВ аспирацията и биофилтрите да бъдат въведени в експлоатация до 31 март вече е влязло в сила. То е издадено в края на миналата година и според Цонка Христова с него агенцията е надхвърлила правомощията си. Фирмата обаче не го е оспорила, а сроковете за това вече са изтекли, така че сега ще трябва да го изпълни. До 31 март „Линамар“ трябва да обяви готовност да посрещне държавна приемателна комисия, в която ще има представители на РИОСВ, РДНСК и др. И тогава от решаващо значение е дали инсталацията в „Линамар“ отговаря на заложените параметри. Нещо, което според автора на първоначалния, но вече променен проект - архитект Драгомир Стоянов, е невъзможно при сегашното изпълнение. Той със сигурност няма да се подпише под такова заключение, а фирмата извършвала досега строителен надзор - „СЖС България“, по информация на Иван Белчев от РДНСК вече не извършва такава дейност.