Писмо до кмета на Русе Пенчо Милков с копие до медиите изпрати депутатът от ПП-ДБ Иван Белчев. Ето какво пише той.
„Във връзка със скорошните промени в местните данъци и зонирането на град Русе, отправям следните въпроси от името на русенци.
От 2024 година влезе в сила новото зониране на града, което повлия значително на размера на данъчната оценка на много жилища. Например новата зона I на града обхваща повечето квартали на града или по-точно всички, които попадат на север от бул. България, включително и в района на „Охлюва“.
Във връзка с това, бих искал да изразя загрижеността на гражданите за начина, по който се формират данъчните оценки и как те се отразяват на стандарта и качеството на живот в различните зони. Предвид значителното увеличение на данъчните ставки и възможното влияние върху гражданите, предлагам подробно преглеждане и анализ на критериите за зониране.
Моля да бъде предоставена детайлна информация относно:
Критериите за определяне на зоните в град Русе, включително как се оценява въздействието на промените върху жителите на различните райони.
Конкретните причини за значителното увеличение на данъчната оценка на имотите, особено в зони като „Охлюва“ и „Родина 3“, където условията на живот не отговарят на очакваните стандарти за зона I.
Дейностите, които Общината предприема за подобряване на условията в по-високо облаганите райони - предвидено ли е заделянето на повече средства за подобряване на градската среда на тези зони, които преминават към Зона I?
Благодаря Ви за вниманието към този важен въпрос, който засяга много от жителите на Русе. Очаквам с нетърпение Вашия отговор и съм уверен, че той ще допринесе за по-добро разбиране и прозрачност на данъчната политика в нашия град“.